OPERATIOAN MALAYSIA (OM) PENGGODAM DIKEHENDAKI POLIS

KUCHING: Siasatan terhadap ancaman kumpulan penggodam laman web tempatan kini berjalan dengan lancar dan hasil siasatan akan diketahui sedikit masa lagi.Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Datuk Fadillah Yusof berkata siasatan itu telah dilakukan sejak tercetusnya ‘fenomena’ itu beberapa hari lalu.

Menurutnya, kerajaan tidak akan teragak-agak untuk menghukum mereka yang melakukan perbuatan (menggodam) laman web jika mereka disabitkan melakukan kesalahan itu.

“Kami sedang melakukan siasatan terhadap penggodam laman web terbabit dan jika mereka benar-benar bersalah melakukan perbuatan itu maka tindakan tetap akan diambil,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri majlis sambutan Hari Gawai, Hari Ibu dan Hari Bapa di sini semalam.

Sambutan itu dianjurkan oleh Persatuan Orang Cacat Bumiputera Sarawak (POCBUS) dan diraikan oleh lebih 100 ahlinya yang terdiri daripada orang-orang cacat penglihatan dan pendengaran.

Hadir sama Pemangku Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Sarawak Zainal Taram dan Presiden POCBUS Adzohari Jamel.

Fadillah menarik perhatian bahawa kerajaan tidak menghadapi masalah dengan ancaman kumpulan penggodam yang dikatakan menyerang sebanyak 198 laman web tempatan termasuk fortal rasmi kerajaan sejak seminggu lalu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Petra Jaya berkata sebagai sebuah negara demokrasi kita sememangnya mempunyai undang-undang untuk menghukum mereka yang melakukan perbuatan itu.

“Namun, kami memberi jaminan bahawa siasatan serangan oleh kumpulan penggodam yang bergelar ‘Anonymous’ itu akan diketahui dalam masa terdekat selepas pihak berwajib mengenal pasti mereka yang terlibat,” katanya.

Dalam pada itu, katanya serangan penggodam terbabit tidak merebak dengan meluas kerana hanya sebahagian sahaja laman web rasmi kerajaan mahupun swasta mengalami kerosakan.

“Kami juga percaya kerosakan laman web terbabit tidak melumpuhkan terhadap keseluruhan sistem laman web yang digodam,” katanya.

BLY:
Inilah yang dikatakan OM ataupun "Operation Malaysia" dimana mereka menggelarkan diri mereka sebagai Anonymous. Mengikut pemahaman saya penggodam terdiri dari 2 kumpulan iaitu "Black Head" dan "White Head". Black Head adalah penggodam yang menggodam laman yang baik manakala White Head pula dikatakan penggodam laman yang tidak baik selain daripada menjadi musuh kepada Black Head kerana  White Head akan coba menggodam komputer Black Head. Pelbagai nama samaran yang dibuat oleh penggodam. Namum begitu fenomena ini sedikit sebanyak membuka mata kita mengenai pertahanan negara berkaitan dengan kekuatan dunia Maya negara. Sama ada kuat atau tidak. OM ini berlaku kerana beberapa pihak tidak puas hati dengan kerajaan kerana telah menyekat beberapa laman download yang menjadi kegemaran mereka. Nak tahu lebih lanjut laporan kejadian ini sila lah klik page in dan LIKE (PAGE).

Sumber : US

Ulasan

  1. Fadillah menarik perhatian bahawa kerajaan tidak menghadapi masalah dengan ancaman kumpulan penggodam yang dikatakan menyerang sebanyak 198 laman web tempatan termasuk fortal rasmi kerajaan sejak seminggu lalu. Beliau yang juga Ahli Parlimen Petra Jaya berkata sebagai sebuah negara demokrasi kita sememangnya mempunyai undang-undang untuk menghukum mereka yang melakukan perbuatan itu.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.