اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

MERAWAT KESEDIHAN

Kesedihan merupakan anugerah tuhan kepada kita dan tujuannya adalah untuk meringankan beban di jiwa. Kesedihan diperlukan bagi merasai kenikmatan kebahagiaan. Kesedihan dan kedukaan adalah perkara yang sama. Terdapat pelbagai cara dan teknik yang di syorkan bagi merawat kesedihan. Kesedihan ini boleh juga dikatakan sebagai jiwa kacau.
Kita sedih apabila hati kita terluka dan apabila kita di sisihkan. Pelbagai punca yang boleh menyebabkan kita kesedihan. Menangis merupakan salah satu daripada cara untuk merawat kesedihan. Jangan merungut sekiranya anda menangis kerana bersedih kerana tuhan ciptakan menangis untuk kita merawat kesedihan dan melepaskan kesakitan yang ada di dalam hati.

Cara lain untuk kita merawat kesedihan ialah dengan mendekatkan diri kita kepada tuhan iaitu dengan berzikir dan bertasbih. Dari situ kita akan kembali kepada fitrah kita. Dengan cara itu kita sedar bahawa kita masih ada tempat untuk berpaut. Kesedihan yang melampau boleh menyebabkan kita hilang pedoman. Hilang pedoman kerana merasakan diri hilang tempat berpaut. Sedangkan kita mempunyai sang pencipta untuk kitak berpaut.

Selain daripada itu luangkan masa bersama rakan-rakan dan bawa rakan-rakan bersantai. Bergaul dengan mereka dan membuat rakan-rakan baru bagi melihat sesuatu dengan lebih luas lagi. Jika anda dalam kesedihan dan suka menyendiri maka ianya tidak akan dapat membantu anda untuk meleraikan kesedihan itu. Sikap yang suka menyendiri boleh menyebabkan anda semakin murung dan semakin lemah. Orang sekeliling kita mempunyai cas positif yang bersedia menyingkirkan cas negatif yang ada di dalam badan yang mengalami kesedihan.

Berjumpa dengan orang yang boleh dipercayai yang boleh membantu anda dari segi meningkat motivasi dalam diri. Jangan berpeluk tubuh sahaja tanpa melakukan apa-apa. Kesedihan menyebabkan kita hilang keyakinan diri dan tidak nampak potensi diri. Dari nasihat dan cadangan dari kaunseling itu maka kita dapat memupuk keyakinan diri dan meningkatkan motivasi diri sekaligus dapat melihat kebolehan diri.

Saya hanya bercakap berdasarkan pengalaman dan pembacaan saya semata-mata dan sekiranya apa yang saya tulis ini tidak dapat memenuhi kehendak dan kretiria yang anda perlukan maka saya memohon maaf. Sekiranya artikel ini dapat membantu anda maka sila sebarkan kepada orang lain supaya ianya dapat memberi menafaat. Sekian cari kongklusi sebelum basi dan renung-renungkan... dengar lagu di bawah ini dan mudah-mudahan ianya dapat membantu.1 ulasan:

  1. Kesedihan merupakan anugerah tuhan kepada kita dan tujuannya adalah untuk meringankan beban di jiwa. Kesedihan diperlukan bagi merasai kenikmatan kebahagiaan. Kesedihan dan kedukaan adalah perkara yang sama. Terdapat pelbagai cara dan teknik yang di syorkan bagi merawat kesedihan. Kesedihan ini boleh juga dikatakan sebagai jiwa kacau.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.