اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BOT PERSIARAN POPULAR DI KUCHING

KUCHING: Walaupun baru lebih kurang tiga bulan beroperasi, perkhidmatan bot pesiaran kelas ekonomi pertama di Sarawak kini mul memberi saingan kepada pengusaha perkhidmatan bot pesiaran yang telah dikenali ramai.
Perniagaan milik penuh Koperasi Lan Berambeh Sungai Bedilku Kuching Berhad dari sebuah kampung Melayu di bandar raya ini, kini bercadang menambah baik perkhidmatannya untuk menarik lebih ramai penumpang, termasuk dari luar negara.
Pengerusi koperasi itu Zamahari Saidi berkata antara ciri istimewa perkhidmatan bot pesiaran yang dilancarkan pada Mac itu ialah faktor harga dan keanjalannya.
“Kami hanya mengenakan bayaran serendah RM15 seorang dan sekiranya mereka ingin menyusuri sungai disertai hidangan minuman, maka bayarannya ialah RM35 seorang untuk perjalanan selama satu jam setengah,” katanya kepada Bernama di sini semalam.
Zamahari berkata perkhidmatan itu juga membenarkan penumpang memilih tempat untuk mereka menaiki bot berkenaan di mana-mana jua jeti yang terletak di laluannya.
Katanya jumlah penumpang yang menggunakan perkhidmatan itu meningkat daripada 330 pada Mac kepada 347 pada April dan 589 pada Mei.
Beliau berkata bot kayu sepanjang 21.3 meter dan 3.04 meter lebar berharga kira-kira RM120,000 dan menggunakan enjin Yanmar 24 kuasa kuda itu boleh membawa 40 penumpang dan lima anak kapal.
“Pada pertengahan bulan ini, kami akan menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan ejen pelancongan di sini untuk mempromosikan perkhidmatan kami,” katanya.
Beliau berkata MoU itu merupakan langkah pertama pihaknya untuk mempromosikan kewujudannya dalam industri pelancongan dan membolehkan ejen pelancongan menyediakan pakej khas, termasuk perjalanan menyusuri sungai secara ekonomi.
“Kami juga merancang untuk menambah baik kemudahan sedia ada agar bot yang digunakan boleh dijadikan tempat untuk mengadakan mesyuarat, seminar dan tempat berkaraoke,” katanya.

BLY:
Peluang perniagaan berada di mana-mana asalkan kita benar-benar untuk memilikinya. Kenali perniagaan yang kita hendak ceburi. Pastikan cabaran dan rintangan yang mungkin kita hadapi dapat kita tempuhi dengan berbekalkan modal kesabaran ataupun modal insan. Sektor perlancongan di sarawak merupakan sektor yang benar-benar menjana ekonomi negeri Sarawak selain dapat menambah pendapatan rakyat sarawak. Pengalaman di sarawak dapat dijual dan anda tentukan bagaimana anda hendak memasarkannya.
Sumber : US

1 ulasan:

  1. “Kami hanya mengenakan bayaran serendah RM15 seorang dan sekiranya mereka ingin menyusuri sungai disertai hidangan minuman, maka bayarannya ialah RM35 seorang untuk perjalanan selama satu jam setengah,” katanya kepada Bernama di sini semalam.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.