YE KE IYO KO KITA SEMUA HAMPIR MAKAN SEPARUH BABI (TEPONG BABI)

Kalau kita di ajuk bahawa kita semua pernah makan babi? memang kita marah kan. Tapi hakikatnya kita semua memang tidak dapat lari dari memakan binatang bernama babi ni jika kita sambil lewa sahaja dengan bab-bab pemilihan makanan. Sejak abad ini kita banyak didedahkan mengenai penggunaan bahan yang datang dari unsur babi ke atas makanan bagi menambah kekuatan atau ketahanan makanan.


Siapa sangka, celik-celik sahaja mata kita semua disajikan dengan babi. Mungkin tepong yang digunakan untuk menguli cucur ataupun apa sahaja makanan yang berkaitan dengan tupong mempunyai unsur babi. Kita semua mungkin tidak sedar dengan keadaan ini sehingga kita diberi tahu dan negara mempunyai sistem yang cekap untuk mengesan serta menyebarkan maklumat kepada kita.

Banyak artikel tidak suka menyebut babi sebab kelihatan kurang ajar. Bagi saya babi ini hanyalah seekor binatang ciptaan tuhan yang haram dipegang oleh umat islam dan kita tidak layak membunuhnya tanpa sebab. Selain babi ini bukanlah binatang yang dihinakan dalam islam cuma ianya haram dipegang. Tetapi oleh kerana perkataan babi ni digunakan untuk menghina atau mencaci orang maka ianya menjadi perkataan yang tidak sopan. Apa dosa babi?. Bukanlah tujuan saya untuk memberi tunjuk ajar tetapi hanya untuk beringat.
Jika antara anda yang suka membaca arikel-artikel mengenai makanan, sudah pasti anda tahu Kod-kod yang mempunyai unsur babi dalam makanan. Mengikut pengalaman saya, kod-kod babi kebiasaannya bermula dari hurup "E" contohnya E27 dan sebagainya.

Apa yang berlaku dalam masyarakat sekeliling kita sebenarnya adalah kerana kecekapan pihak tertentu untuk membuat siasatan serta menyebarkan maklumat dengan berkesan. Makanan yang akan menjadi daging kita hendaklah dari bahan-bahan yang halal dan bukan haram kerana ianya akan membentuk peribadi dan sahsiah seseorang.

Lihat video di bawah ini untuk maklumat lanjut.

Sekian...

Ulasan

  1. Siapa sangka, celik-celik sahaja mata kita semua disajikan dengan babi. Mungkin tepong yang digunakan untuk menguli cucur ataupun apa sahaja makanan yang berkaitan dengan tupong mempunyai unsur babi. Kita semua mungkin tidak sedar dengan keadaan ini sehingga kita diberi tahu dan negara mempunyai sistem yang cekap untuk mengesan serta menyebarkan maklumat kepada kita.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.