PENEMUAN PERUBAHAN DAN REVOLUSI/MUTASI SERANGGAMakhluk mirip cenkrik ini dinamakan sebagai treehopper. Makhluk ini memiliki tiga pasang sayap yang sukar dijumpai pada evolusi serangga. Seperti apa?

Serangga ini dijumpai oleh Benjamin Prud’homme dan rakan dari Institute of the Biology of Development di Marseille. Sayap serangga yang dimuat dalam jurnal Nature ini sangat lebar. Sayap ini diyakini hanya tumbuh pada segmen kedua dan ketiga dada serangga.

‘Helm’ serangga ini tumbuh dari segmen pertama dada serangga. Uniknya, ‘helm’ ini tumbuh melebihi panjang tubuh serangga itu sendiri dan memiliki warna serta bentuk dan ukuran seragam.

Hasil kajian terdahulu menunjukkan, helm ini muncul dari tulang luar serangga yang terletak pada segmen dada. Prud’homme dan tim terkejut apabila mendapai, helm itu ternyata merupakan perpaduan sepasang sayap, “walaupun tidak digunakan untuk terbang.”

Pemerhati mengatakan, helm pada serangga ini merupakan contoh pertama dari tubuh baru yang muncul pada 250 juta tahun evolusi serangga.

Sumber:
Ilmuwan Temukan Evolusi Serangga Baru – ANEH92

Ulasan

  1. Serangga ini dijumpai oleh Benjamin Prud’homme dan rakan dari Institute of the Biology of Development di Marseille. Sayap serangga yang dimuat dalam jurnal Nature ini sangat lebar. Sayap ini diyakini hanya tumbuh pada segmen kedua dan ketiga dada serangga.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.