KERETA PEGAWAI POLIS DI BAKAR DI SIBU

SIBU: Ketua Polis Daerah Sibu ACP Shafie Ismail beranggapan tindakan pihak yang membaling bom petrol (molotov coctail) ke arah kereta milik salah seorang pegawai polis di sini semalam sebagai mencabar undang-undang.“Pegawai saya hanya mengikut arahan saya untuk menjalankan tugas tetapi mereka yang melakukan perbuatan itu seolah-olah mencabar saya,” katanya pada sidang akhbar di Balai Polis Sentral di sini semalam.

“Kalau mahu mencabar jadilah seorang ‘gentlemen’ dan berdepan terus dengan saya,” katanya.

Walaupun hanya berkhidmat selama tiga tahun setengah di Sibu, beliau tahu kumpulan itu dan sudah mengenal pasti mereka yang melakukan perbuatan berkenaan.

“Ia hanya mengambil sedikit masa lagi untuk menangkap mereka,” katanya namun tidak mendedahkan identiti penjenayah itu kerana siasatan sedang giat dijalankan.

Kereta yang dimiliki oleh salah seorang inspektor ketika itu diletakkan di lorong belakang Jalan Tuanku Osman oleh isterinya sebelum menuju ke tempat kerjanya pada jam 9 pagi itu.

Bom petrol yang dibaling ke arah kereta itu telah menyebabkan kebakaran yang merosakkan bahagian pintu pemandu kenderaan tersebut.

Insiden itu dipercayai berlaku antara jam 9.45 pagi hingga 10 pagi namun tiada saksi berada di situ ketika kejadian.

Seorang pekerja di sebuah kedai berdekatan di situ bertindak cepat untuk memadamkan api dengan pemadam api sebaik sahaja melihat api tersebut.

Orang awam yang berada berdekatan kawasan itu turut membantu memadamkan api yang sedang marak di bahagian pintu pemandu kereta tersebut.

Shafie percaya kes tersebut ada hubung kait dengan kejadian tembakan yang berlaku di Jalan Maludan pada jam 10 malam sebelumnya.

Polis juga telah menahan enam lelaki berumur antara 38 hingga 50 tahun dan merampas selaras bekakuk (senapang buatan sendiri) daripada mereka pada hari yang sama.

Shafie tidak menafikan kemungkinan enam orang tersebut yang kini sedang direman merupakan penagih dadah dan mengesyaki mereka terlibat dalam kes mengedar dadah.
 
Beliau menambah satu siasatan terperinci akan dijalankan.

Sementara itu, Shafie berkata selaras lagi bekakuk dirampas daripada seorang ibu kepada tiga orang anak di rumah sewa di Jalan Langsat dekat sini berikutan satu serbuan Khamis lalu.

Senjata api itu dipercayai dimiliki oleh suaminya yang ditahan sehari sebelum itu kerana kes mencuri motosikal.

Sumber : US

Ulasan

  1. SIBU: Ketua Polis Daerah Sibu ACP Shafie Ismail beranggapan tindakan pihak yang membaling bom petrol (molotov coctail) ke arah kereta milik salah seorang pegawai polis di sini semalam sebagai mencabar undang-undang.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.