اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

KEK LAPIS SARAWAK TERPANJANG 2011

KUALA LUMPUR: Kek lapis Sarawak sepanjang 30.8 meter sempena Hari Ulang Tahun Radio Te-levisyen Malaysia (RTM) ke-65 semalam dicatatkan dalam Malaysia Book Of Records (MBR) sebagai kek lapis terpanjang di Malaysia setakat ini.Upacara pelancaran kek lapis yang dipamerkan di Kompleks Kraftangan itu disempurnakan oleh Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Unit Pembangunan Usahawan) dan Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber Sarawak Mohd Naroden Majais.

Naroden berkata, pembuatan kek seberat 2,500 kilogram itu disediakan di Kilang Rabiah Amit Cake House di kawasan Demak Laut, Sarawak, melibatkan 15 orang pengusaha terpilih yang bergabung tenaga menyiapkan kek tersebut dalam jangka masa 15 hari.

“Kek yang berjumlah 200 acuan bersaiz 16” x 8? (40.6cm x 20.3cm) itu diterbangkan ke Kuala Lumpur pada 24 Mac dan penyantuman kek lapis Sarawak terpanjang dilakukan semalam,” katanya pada sidang media selepas merasmikan program Memecah Rekod MBR: Kek Lapis Sarawak 65 Tahun RTM Terpanjang Sempena dengan Hari Ulang Tahun RTM ke-65 di Kompleks Kraftangan semalam.

Beliau juga berkata sebanyak 30,000 biji telur, 1,500 kilogram mentega, 800 kilogram tepung dan 500 kilogram gula digunakan dengan kos pembuatan sejumlah RM76,000 bagi menghasilkan kes lapis ini dengan pelbagai corak yang unik. — Bernama

“Tujuan utama program ini ialah untuk memperkenalkan produk-produk utama Sarawak kepada masyarakat di Semenanjung kerana ia merupakan tradisi warga Sarawak yang diwarisi secara turun-temurun dan kini ianya telah menjadi satu daya tarikan dan dihidangkan untuk majlis pertunangan dan perkahwinan,” katanya kepada pemberita.

Kek lapis tersebut akan dijual kepada orang ramai selama dua hari bermula hari ini dengan harga RM20 sekeping bagi yang bercorak dan RM15 sekeping bagi tidak bercorak.

“Kami menyasarkan hasil jualan sebanyak RM60,000 dan 10 peratus daripada hasil jualan tersebut akan disumbangkan kepada rumah anak-anak yatim di ibu negara,” katanya lagi.

Rekod kek lapis ini berjaya mengatasi rekod pada tahun lepas, iaitu sepanjang 21 meter dengan gabungan 20 pengusaha kek lapis di negeri itu.


Sumber : US

1 ulasan:

  1. Naroden berkata, pembuatan kek seberat 2,500 kilogram itu disediakan di Kilang Rabiah Amit Cake House di kawasan Demak Laut, Sarawak, melibatkan 15 orang pengusaha terpilih yang bergabung tenaga menyiapkan kek tersebut dalam jangka masa 15 hari.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.