KEDAI FRANCAIS IMPIAN ANDA DAN SAYA

Kedai-kedai ataupun cafe-cafe yang wujud di sekeliling kita membuatkan kita tertanya-tanya bagaimana hendak memulakan perniagaan seperti itu. Bagi yang ingin lebih maju kehadapan dan memantapkan ekonomi bangsa maka pertanyaan seperti ini akan muncul. Kalau kita perhatikan betul-betul kedai-kedai francais di sekeliling kita banyak dimiliki oleh bumiputra.Bagaimana mereka memulakan perniagaan seperti itu menjadi persoalan. Suatu ketika dahulu saya pernah menjadi Eksekutif Akaun  di sebuah syarikat yang mengendali Stesen Minyak Shell. Modal yang diperlukan antara RM200k ke RM300k. Dari segi modal sahaja sudah menjadi kekangan antara kita yang hendak berimpian untuk memiliki kedai-kedai francais sendiri.

Bila kita melihat dari segi pengurusannya pula. Kedai francais mempunyai standard tersendiri dalam pengurusan stok, tunai, sumber tenaga kerja, penyelenggaraan dan sebagainya. Segala urusan dikawal oleh pusat pengurusan bagi memastikan kualiti kedai francais terjaga. Segala kos-kos pengurusan juga ditanggung oleh pemilik kedai yang dimana ianya boleh memakan kos sehingga RM50k sebulan.

Akibat daripada itu maka banyak rakan-rakan yang berputus asa untuk memiliki impian memiliki kedai francais. "Nak seribu Daya Tak Nak seribu Dalih" bersesuaian dengan apa yang berlaku di sekeliling kita sebenarnya. Dengan RM100 anda mampu mencapai impian anda untuk memiliki kedai francais. Anda hanya perlu Plan perniagaan yang teratur dan kemahuan yang tinggi untuk memilikinya.

Saya sebenarnya berkongsi pengalaman dengan anda semua mengenai kisah rakan saya yang memiliki kedai francais sendiri yang rata-ratanya jualan mencapai sehingga RM100k sebulan. Modal yang digunakannya adalah Modal Insan. Sebelum ini saya pernah membincangkan perkara ini. Antara modal insan dengan modal tunai yang mana lebih penting. Ini membuktikan bahawa modal insan adalah lebih penting.

Saya bersama rakan-rakan saya sekarang ini sedang berusaha untuk menubuhkan satu kedai francais kami. Kami bergerak dalam berjemaah dan kami juga siap sedia bekongsi idea dengan anda semua. Produk-produk yang disediakan amat berkualiti tinggi dan barang-barang yang dijual adalah barang-barang rumah ataupun lebih mudah dikenali sebagai barang-barang runcit.

Mungkin anda semua tertanya-tanya, bagaimana kedai-kedai francais ini boleh menghasilkan jualan sehingga RM100k sebulan. Sebenarnya kedai-kedai seperti ini menggunakan teknik promosi secara berpusat dan rata-rata kedai-kedai seperti ini mempunyai pelanggan yang setia akibat dari promosi dan teknologi yang digunakan. Pelanggan yang setia menggunakan produk ini kerana sistem kemudahan yang diberikan oleh pelanggan yang memudahkan pelanggan mendapatkan tawaran hebat serta diskaun yang terbaik.

Kami pada awalnya menubuhkan satu syarikat Entrepreneur Knowledge Centre adalah bertujuan untuk mendidik bakal-bakal usahawan serta mengajar mereka bagaimana hendak memulakan perniagaan. Kaedah yang kami gunakan adalah dengan teknik membuka minda supaya lebih nampak peluang dan ruang yang ada dengan kemahiran yang ada. Pada masa sekarang kami menumpu perhatian kepada penubuhan kedai-kedai francais kerana kami nampak ianya dapat mengubah ekonomi institusi keluarga bagi yang berminat untuk membuka kedai tersebut.

Bagi yang berminat mengetahui lebih lanjut lagi mengenai perkara ini.. bolehlah mengikuti Bengkel Peluang Usahawan kami di Satok dan untuk mengetahui lokasi nya dengan lebih terperinci sila emailkan kepada saya di neo.barcode@beloya2u.com.

"HIDUP BERSAMA MENGEMBANG DAN MENYATU"

Ulasan

  1. Mungkin anda semua tertanya-tanya, bagaimana kedai-kedai francais ini boleh menghasilkan jualan sehingga RM100k sebulan. Sebenarnya kedai-kedai seperti ini menggunakan teknik promosi secara berpusat dan rata-rata kedai-kedai seperti ini mempunyai pelanggan yang setia akibat dari promosi dan teknologi yang digunakan.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.