اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

TELUR TIRUAN DI SIASAT DI MALAYSIA

Kementerian Kesihatan sedang menjalankan siasatan terperinci terhadap telur tiruan yang dijual di pasaran tempatan. Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, sebanyak tiga sampel telur telah di ambil di Pulau Pinang dan dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisis bagi menentukan ketulenannya.

Katanya, jika keputusan analisis menunjukkan ianya sah tiruan seperti didakwa, maka tindakan undang-unjang akan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab.. "Sehubungan itu, orang ramai tidak perlu risau dan diharap tampil membuat aduan jika meragui tentang ketulenan telur yang dibeli.

"Aduan terbabit boleh disalurkan kepada bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang berdekatan atau melalui laman web http://fsq.moh.gov.my". Katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Menurut Tiong Lai, perbuatan menjual telur tiruan adalah satu kesalahan mengikut seksyen 14(1) dan 14(2) Akta Makanan 1983 dan peraturan 171(1) Peraturan-peraturan Makanan 1985. Katanya, jika sabit kesalahan di bawah seksyen 14(1) iaitu larangan menjual apa-apa makanan yang bukan daripada jenis, bahan atau kualiti bagi makanan tersebut, boleh dihukum penjara tidak melebihi lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali", Katanya. -Utusan


Antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat telur tiruan ini ialah seperti calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan..


1 ulasan:

  1. Menurut Tiong Lai, perbuatan menjual telur tiruan adalah satu kesalahan mengikut seksyen 14(1) dan 14(2) Akta Makanan 1983 dan peraturan 171(1) Peraturan-peraturan Makanan 1985. Katanya, jika sabit kesalahan di bawah seksyen 14(1) iaitu larangan menjual apa-apa makanan yang bukan daripada jenis, bahan atau kualiti bagi makanan tersebut, boleh dihukum penjara tidak melebihi lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali", Katanya. -Utusan

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.