MAHESA HANOTO PENYANGAK DARI LUAR & BUKAN ORANG MALAYSIA

Setelah beberapa hari mengikuti perkembangan mengenai seorang individu yang menghina rakyat Sarawak. Saya dapati individu tersebut terus melakukannya walaupun menerima teguran dari pelbagai pihak. Kebiasaannya, rakyat Malaysia tidak membuat perkara seperti itu.Beberapa orang rakan yang mengikuti perkembangan kes tersebut juga merasa pelik dengan keadaan itu. Saya sendiri telah membuat siasatan dengan membuat beberapa pencarian melalui Google. Pak Lebai Google bagaimanapun menyenaraikan nama individu laknat tersebut banyak mengikuti Laman yang membenci Malaysia dari Indonesia dan namanya banyak dikaitkan dengan Garuda ataupun perkara yang sinonim dengan Indonesia.

Beberapa siri perbincangan di buat dan kami bersepakat menyatakan bahawa individu terbabit adalah bukan orang Malaysia dan dia merupakan anasir dari luar yang cuba menggagu gugat keharmonian Malaysia dan Sarawak khasnya. Laporan kepada pihak berkuasa bagaimanapun telah dibuat oleh beberapa orang rakan yang perihatin dengan kes tersebut.

Individu terbabit cuba mengelirukan rakyat Sarawak dengan membuat penulisan dengan menggunakan bahasa Melayu Baku dan cuba memecah belahkan Masyarakat semenanjung Malaysia dan rakyat negeri Sarawak. 

klik gambar untuk melihat dengan lebih jelas

Apa yang berlaku ini diharapkan menjadi tauladan kepada kita semua agar mengambil sikap berhati-hati dan tidak terburu-buru dalam membuat penilaian tentang satu-satu kes. Tindakkan yang harus diambil oleh kita semua ialah dengan masuk ke laman individu terbabit kemudian membuat "Report/block this person" kemudian mengkategorikannya sebagai "Inappropriate wall post". Jika kita bersatu maka tidak mustahil laman sosialnya akan ditutup.

Penyangak-penyangak di luar sana memang suka melihat kita berpecah belah dan janganlah pula kita mudah makan kata-kata nista lagi buta dari penyangak seperti Mahesa Hanoto. Sikapnya keanak-anakkan dan tidak bertemadun malah membawa persepsi yang buruk kepada negaranya sendiri. Semoga tuhan membukakan hatinya supaya sedar akan kesilapannya.

Ulasan

  1. Beberapa siri perbincangan di buat dan kami bersepakat menyatakan bahawa individu terbabit adalah bukan orang Malaysia dan dia merupakan anasir dari luar yang cuba menggagu gugat keharmonian Malaysia dan Sarawak khasnya.

    BalasPadam

Catat UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.