اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

BAHAYA PAUTAN/LINK DI FACEBOOK

Dalam kebelakangan ini, Pengguna Facebook diganggu oleh skrip serta link-link yang tidak baik. Hasil dari pemantauan skrip tersebut menggunakan XSS atau dikenali sebagai (Cross Site Scripting). Jika pengguna Facebook klik pada link-link tersebut seperti bit.ly, tinyurl.com, x.co dan go.gl maka mereka akan dibawa ke laman yang sudah disediakan untuk mengekploitasikan identiti mangsa iaitu XSS.

Skrip tersebut berfungsi secara automatik dengan sendirinya akan membuat posting ke status pengguna Facebook ataupun Facebook Chatbox. Skrip ini juga berpotensi untuk mencuri kata laluan pengguna Facebook dan mengambil data peribadi pengguna Facebook yang telah masuk ke laman XSS atau telah melakukan klik pada link tersebut.

Proses-proses tersebut hampir ada persamaan dengan penyebar firesheep iaitu mereka mencuri cookies-cookies sesama pengguna WIFI kemudian mengekses laman Facebook mereka tanpa diketahui oleh pemilik asal.


Pengguna Facebook yang pernah melakukan klik pada URL tersebut disarankan supaya menukar kata laluan Facebook bagi mengelak daripada kata laluan anda dicuri dan digunakan untuk tujuan tidak baik dengan mengeploitasikan Facebook anda.

Dengan itu, saya sarankan kepada pengguna Facebook agar berhati-hati dengan link ataupun URL yang ada persamaan dengan bit.ly, tinyurl.com, x.co dan go.gl. Jangan sesekali anda klik pada link tersebut.

Jangan lupa tekan butang "share" untuk artikel ni.. Selamatkan senarai rakan anda... sekian..

1 ulasan:

  1. Pengguna Facebook yang pernah melakukan klik pada URL tersebut disarankan supaya menukar kata laluan Facebook bagi mengelak daripada kata laluan anda dicuri dan digunakan untuk tujuan tidak baik dengan mengeploitasikan Facebook anda.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.