اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

ANJING MENJAWAB AZAN

Kejadian ini memang sering berlaku di tempat saya. Saya sendiri kadang-kadang tertanya-tanya mengapa apabila sahaja azan berkumandang. Anjing seolah-olah menjawab azan. Mungkin ada juga yang memikirkan perkara ini sebaliknya seperti anjing tidak mahu mendengar azan lalu  membuat bising. Satu peristiwa ini melahirkan banyak persepsi dan banyak persoalan.

Saya bagaimanapun akan menerangkan sedikit sebanyak mengenai azan kepada yang tidak tahu. Azan dilaungkan sebelum menunaikan sembahyang bagi umat islam bagi menandakan masuk waktu. Setiap satu ayat azan yang dilaungkan mempunyai maknanya yang tersendiri. Antara makna yang ada dalam Azan ialah, Allah Maha Besar Allah Maha Besar, Tiada tuhan yang disembah melain Allah, Nabi Muhammad itu pesuruh Allah, Mari menunaikan solat, Mari menuju kejayaan, Allah maha besar Allah maha besar dan tiada tuhan yang disembah melainkan Allah.

Setiap kali azan dilaungkan, umat islam dikehendaki diam dan menjawab setiap panggilan azan. Contohnya, apabila azan dilaungkan "Allahhu akhbar Allahhu akhbar" (tiada tuhan yang disembah melainkan Allah) maka umat islam hendaklah menjawah "Allahhu Akhbar" (Allah Maha Besar). Itulah fenomena yang terjadi kepad umat islam (manusia). 

Apabila laungan azan berkumandang maka berbunyikan perkikan anjing di sekitar rumah saya. Kadang-kadang saya agak marah dengan anjing-anjing yang membuat bunyi bising. Tetapi memikirkan fenomena cara umat islam menjawab laungan azan mungkin anjing juga membuat perkara yang sama.

Itu adalah perkara yang zahir yang kita dapat lihat. Perkara yang di luar batasan pancaindera manusia yang kita tidak dapat tengok seperti getaran air merupakan salah satu tindak balas laungan azan.

Di bawah ini saya sertakan video mengenai anjing yang seperti mendengar azan kemudian menjawab azan. Allahu alam...


1 ulasan:

  1. Kejadian ini memang sering berlaku di tempat saya. Saya sendiri kadang-kadang tertanya-tanya mengapa apabila sahaja azan berkumandang. Anjing seolah-olah menjawab azan. Mungkin ada juga yang memikirkan perkara ini sebaliknya seperti anjing tidak mahu mendengar azan lalu membuat bising. Satu peristiwa ini melahirkan banyak persepsi dan banyak persoalan.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.