اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

PETUA PENGATASI JERAWATTerdapat Sepuluh Tip


 1. Elakkan makanan berlemak
 2. Elakkan makanan bergoreng
 3. Elakkan makanan bergula dan minuman gas
 4. Minumlah air kosong yang banyak
 5. Banyak makan buahan dan sayuran segar
 6. Elakkan makanan berempah atau makanan yang memanaskan badan seperti coklat dll
 7. Elakkan makanan atau penggunaan harian yang bersifat asid
 8. Dapatkan tidur yang cukup
 9. Cuci muka dengan air limau
 10. Gunakan mask madu
Penjagaan muka penting untuk menghindari jerawat dan cara terbaik mengawal pertumbuhan jerawat adalah dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang betul agar tidak berminyak.

Pada waktu pagi dan sebelum masuk tidur cuci wajah (gunakan limau atau salicylic acid - asid lemak tepu ) yang membantu menanggalkan pori-pori daripada lebihan sebum. Pori-pori tersumbat adalah antara penyebab masalah kulit.

Sapukan krim pelembap yang ringan kandungannya untuk melindungi kulit daripada kekeringan. Pelembap wajah , mask madu atau guna glycolic acid bertindak menanggalkan sel-sel kulit mati secara berterusan.

Sunblock yang bebas minyak adalah disarankan kerana ia mampu melindungi kulit daripada sinar UVA dan UVB,

sumber : petuakehidupan

..

1 ulasan:

 1. Pada waktu pagi dan sebelum masuk tidur cuci wajah (gunakan limau atau salicylic acid - asid lemak tepu ) yang membantu menanggalkan pori-pori daripada lebihan sebum. Pori-pori tersumbat adalah antara penyebab masalah kulit.

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.