اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

FACEBOOK TIDAK AKAN TUTUP PADA 15 MAC INI DAN ITU ADALAH BERITA ANGIN SAHAJA

Mendengar cerita bahawa Facebook akan berakhir pada tarikh 15 Mac? Anda

Facebook and Mark Zuckerberg

harus mengambil sikap berhati-hati dengan berita ini.

Cerita yang tersebar seperti api di dalam laman web tersebut, mendakwa bahawa rangkaian sosial paling popular di dunia akan ditutup pada tarikh 15 Mac.

Alasannya? CEO Mark Zuckerberg mendakwa bahawa "mengurus [to] telah menghancurkan hidupku aku harus mengakhiri semua kegilaan .."

(Nikmati video ini? Anda boleh melihat lebih lanjut mengenai saluran YouTube SophosLabs dan langganlah jika anda suka)


Cerita tersebut tidak benar sama sekali. Facebook tidak akan berakhir pada tarikh 15 Mac, dan Mark Zuckerberg tidak pernah membuat laporan seperti itu.

Perkara ini tidak berhenti begitu sahaja dan ramai pengguna rangkaian tersebut telah menyembarkan berita tersebut di laman sosial facebook.

Facebook akan berakhir pada tarikh 15 Mac!

Banyak mesej yang menyertakan link ke berita tersebut, di mana pengguna boleh membaca lebih lanjut mengenai pengumuman mengejutkan itu:

Facebook will end on March 15th! Link to Weekly World News

Facebook akan berakhir pada tarikh 15 Mac! Link ke Berita Dunia Mingguan

Jika anda klik pada link, di sinilah anda akan dibawa. Sebuah kisah berita oleh penerbitan yang juga memberitahu kita bahawa Mike Tyson adalah kaki burung merpati, Michelle Obama hamil dan makhluk asing akan menyerang bumi pada tahun 2011:

Facebook akan berakhir pada tarikh 15 Mac! Weekly World News melaporkan :

Namun, cerita yang diterbitkan oleh Weekly World News adalah, seperti kebanyakan dari kisah mereka, penuh dengan penipuan dan rekaan semata-mata. Misalnya, Mingguan Berita Dunia cerita mengandungi laporan yang dibuat-buat dari wakil Facebook, mengatakan pengguna bahawa mereka boleh kehilangan semua foto mereka:

Facebook will end on March 15th!

"Setelah 15 Mac akan datang laman sosial tersebut akan ditutup," kata Avrat Humarthi, Naib Presiden juruteknik di Facebook. "Jadi, jika anda ingin melihat gambar anda lagi, saya cadangkan anda mengambil gambar tersebut internet. Anda tidak akan mendapatkan gambar itu kembali jika facebook di tutup."

Saya tidak bersetuju bahawa pengguna risau tentang foto mereka kerana mereka pasti ada menyimpan foto mereka dalam komputer mereka sendiri, daripada hanya menyimpan di Facebook sahaja - tetapi tidak cukup dengan itu, mereka kemudia menyebarkan ketakutan kepada orang ramai bahawa laman facebook akan ditutup sebelum 15 Mac.

Kebanyakkan orang munkin tidak percaya dengan khabar angin tersebut bahawa facbook akan ditutup, tetapi hanya sebahagian kecil sahaja mejadikan berita tersebut sebagai gurauan di internet.

Facebook will end on March 15th! Weekly World News story

Ada pengajaran yang penting di sini - Jangan terus percaya dengan berita-berita yang tersebar di internat dan terus menyebarkan kepada rakan-rakan anda.

Jaga sikap profesional anda dan maklumat tentang penipuan terbaru, hoax dan serangan malware yang tersebar cepat. Salah satu cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan bergabung dengan laman Sophos Facebook, di mana lebih daripada 50,000 orang secara teratur berkongsi maklumat tentang ancaman dan membahas berita keselamatan terkini.

Info : nakedsecurity


.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.