اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

RESEPI MEMBUAT KUAH LAKSA SARAWAK

Teknik memasak ini amat mudah sekali sehingga sesiapa sahaja pun boleh memasak. Anda yang tidak pandai memasak pun mampu memasak. Bagaimana ini boleh berlaku. Saya akan beritahu anda dengan menggunakan formula yang mudah dan senang.

Kepada sesiapa yang mempunyai kedai makan di luar sana yang ingin membuat cawangan lain ataupun francais, anda mampu melakukannya dengan formula yang saya akan beritahu nanti. Sekalipun anda membuat cawangan lain tetapi masakan anda tidak akan jauh beza rasanya. Seperti yang anda ketahui, lain-lain tukang masak mempunyai perbezaan rasa untuk setiap masakan.Berbalik kepada cerita asal kita. Resipi membuat Kuah Laksa Sarawak. Cara-caranya ialah:

 1. Masukkan 200gm perencah Laksa Sarawak Liza's dalam periuk.
 2. Masukkan santan kelapa dari perahan 500 gm kelapa parut atau 1 paket (60g) serbuk santan segera dan 1.2 liter air (anggaran 6 sukatan penuh air menggunakan bekas perencah itu sendiri). Kacau dan masakkan secukupnya.
 3. Kuahkan atas bee-hoon yang sudah dimasak dengan air panas dan disediakan dalam mangkuk bersama tougeh, kepingan udang, ayam telur dll. Hidang ketika panas.
Harga 200gm perencah Laksa Sarawak Liza's RM3.00.


berat : 200 gm
Tinggi : 9cm


13 ulasan:

 1. Kepada sesiapa yang mempunyai kedai makan di luar sana yang ingin membuat cawangan lain ataupun francais, anda mampu melakukannya dengan formula yang saya akan beritahu nanti. Sekalipun anda membuat cawangan lain tetapi masakan anda tidak akan jauh beza rasanya. Seperti yang anda ketahui, lain-lain tukang masak mempunyai perbezaan rasa untuk setiap masakan.

  BalasPadam
 2. Kalau dimasak sendiri, pasti sedap karena ikan dimasukkan banyak dan segar. Begitu juga bahan bahan lain.

  BalasPadam
 3. terima kasih sangat pak.saya memang suka masakan laksa

  BalasPadam
 4. pak alat pembuat lakso nya yang terbuat dari kuningan itu,beli nya dimana?

  BalasPadam
 5. ini resepi yang saya cari.terima kasih pak mau buat sendiri biar original gitu

  BalasPadam
 6. pak asyik rasanya kalau di kasi lengkuas dan bayang serai

  BalasPadam
 7. saya sudah coba resepi ini.memang sedap terima kasih pak

  BalasPadam
 8. salam saya ni suka bangat makan laksa.

  BalasPadam
 9. Laksa penang lain rasanya,lain cara masaknya.ada extra bahan

  BalasPadam
 10. pos besar! Saya benar-benar bersiap-siap untuk di informasi ini yang saya temukan sangat menarik untuk dibaca.

  BalasPadam
 11. Tumpang iklan. Siapa yg berminat utk try Liza's Laksa Sarawak, boleh pergi link bawah.
  http://www.instagram.com/lizaspastemiri
  http://www.facebook.com/lizaspastemiri

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.