اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

12 igek rumah di Tabuan Kuching angus 28/8

"sikda apa yang dapat kamek orang selamatkan, barang nak pake raya semua dah angus dalam sekelip mata jak," dipadah Adenan Bidah, salah seorang daripada 100 mangsa kebakaran yang melibatkan 12 buah rumah di kampung Tabuan Lot awal pagi 28hb tek.

Masa nya crita time cemas yang sidaknya lalui, Adenan yang berumo 42 tahun madah, masa kes ya, nya dengan bini nya dengan 6 orang anaknya tengah tido sebelum tekejut bangun dengan bunyi bising sidak jiran sebelah. "Rumah kamek orang di tengah2, pas ya mek orang keluar nangga api tengah marak dah dari kirik & kanan rumah jiran kamek orang" kata Adenan. "kamek orang cuba keluar dari pintu depan tapi sik dapat alu cuba gik pintu belakang. lepas ya kamek embaklah anak bini kamek nait perauk nyeberang sunge tabuan nyelamat dirik" sambung Adenan. "Lepas ya kamek orang berpatah balit nak nyelamat barang berharga yang ada di rumah, tapi yalah sedih sebab sebahagian besar rumah kamek di jilat api dah." katanya sambil ngesat aik mata ngenang raya tahun tok sikda makna agik dah. sebabnya semua barang pake raya dah sikda gik di makan api. Seorang gik mangsa namanya Abdullah Drahman yang berumur 55 tahun adalah salah seorang yang mananggung rugi besar macam duitnya yang berjumlah RM58K yang nya keluarkan ari marek sebelum kes ya pake bayar gaji nembiak pekerjanya hangus dimakan api. "Sebalum kes ya kamek baruk nak melelap mata, lepas ya terkejut dengan sidak kampung bisin jak. lepas ya kamek keluar nangga api dah nyabar bumbung rumah kamek orang, lepas ya kamek pun nyuruh sidak keluarga kamek keluar nyelamat dirik." sambungnya. buat sementara waktu tok semua sidak rumah angus ya numpang rah suro Darussalam yang sik jauh dari tempat ya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.