Protes Muslim di FaceBook 20 Mei 2010


Berikutan terdapat halaman dalam Facebook yang telah menyentuh sensitiviti umat islam maka wujud satu acara di mana mengajak rakan Facebook yang beragama islam untuk tidak membuka facebook selama satu hari iaitu pada 20 Mei 2010 ini sebagai tanda protes terhadap satu halaman yang menghina Nabi Muhammad S.a.w. Halaman Facebook tersebut bertajuk Everybody Draw Mohammed Day!. Halaman tersebut setakat ini telah mempunyai ahli sebanyak lebih kurang 37 ribu orang. Halaman tersebut telah membuat penghinaan melalui gambar-gambar yang diubah suai dan menghina umat islam. Semasa kempen ini berjalan, seorang ahli yang aktif dalam kempen tersebut telah menyatakan bahawa kerajaan pakistan telah menyekat halaman tersebut dibuka di negara mereka. Namun begitu halaman tersebut masih boleh dibuka di negara lain. Kebanyakkan ahli yang aktif dalam kempen untuk 20 mei ini menyarankan umat islam seluruh dunia untuk membuat laporan atas halaman tersebut. Apa yang diharapkan adalah semoga sensitiviti umat islam dunia tidak hilang atas penghinaan ini. Ada di kalangan ahli yang berkempen menyarankan umat islam seluruh dunia untuk berhenti menggunakan Facebook dan ada juga menyarankan supaya teruskan menggunakan Facebook bagi memantau tindak tanduk individu dan kumpulan yang menghina atau menyentuh sensitiviti umat islam seluruh dunia. Kempen tersebut menerima sokongan daripada umat islam seluruh dunia dengan peningkatan sokongan acara tersebut purata 100 orang setiap minit. Saya juga menyeru umat islam seluruh dunia amnya dan seluruh Malaysia khas nya untuk meluangkan masa bagi menyokong acara ini dan jika terjumpa dengan halaman atau kumpulan dalam Facebook yang menyentuh sensitiviti umat islam maka rajin-rajinlah untuk membuat laporan dan saya juga menyeru seluruh umat islam untuk menyokong acara ini bagi menunjukkan bahawa seluruh umat islam di dunia bersatu. Allah merupakan sebaik-baik perancang. Disediakannya Facebook untuk seluruh umat islam bersatu menentang kekejaman ke atas saudara kita yang dizalimi. klik di SINI untuk terus masuk ke acara 20 mei ini.

acara 20 mei ini adalah menyarankan seluruh umat islam dunia untuk tidak membuka atau menggunakan Facebook sebagai tanda protes selama satu hari sahaja.

UlasanAssalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.