اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA.. JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOUTUBE BELOYA TV DAN LIKE, FOLLOW SERTA SEE FIRST FACEBOOK PAGE BELOYA2U.COM UNTUK NOTIFIKASI PANTAS. SEMOGA ANDA TIDAK KETINGGALAN DENGAN LIVE PERKONGSIAN ILMU SERTA INFO YANG MENARIK

SKIM Piramid : Sejarah perkembangan


Skim piramid ialah model perniagaan yang tidak dapat dikekalkan yang membabitkan pertukaran wang terutamanya bagi mendaftar peserta baru ke dalam skim ini, biasanya tanpa barangan atau perkhidmatan disertakan.

Skim piramid adalah haram di kebanyakan negara, termasuk Malaysia, Amerika Syarikat,[1] Great Britain, Australia dan New Zealand. Skim sebegini telah wujud selama sekurang-kurangnya satu dekad.


MODEL
Terdapat model perniagaan lain yang menggunakan jualan-silang seperti multi-level marketing (MLM) atau rancangan parti yang sah dan mampu bertahan, sungguhpun terdapat bahagian kabur dalam kebanyakan kes. Kebanyakan skim pyramid mengambil peluang ke atas kekeliruan antara perniagaan sebenar dan penipuan membuat wang yang rumit.

Idea asas bagi setiap penipuan adalah seseorang itu membuat hanya satu pembayaran, tetapi dijanjikan keuntungan berganda dari orang lain sebagai balasannya. Contoh biasa mungkin tawaran yang dengan bayaran, membenarkan mangsa menjual tawaran yang sama kepada orang lain, atau menerima bonus melalui orang yang mereka rujukkan. Setiap penjualan merangkumi bayaran kepada penjual asal.

Jelas, kelemahannya adalah tidak terdapat keuntungan akhir; secara mudah wang itu bergerak ke rantaian atas, dan hanya orang asal (atau paling baikpun, sebahagian kecil peserta) menang dalam penipuan pengikut mereka. Sudah pasti, orang yang dalam keadaan paling buruk adalah mereka yang berada di dasar pyramid: mereka yang menyertai skim tersebut, tetapi tidak mampu mendapatkan sebarang pengikut di bawah mereka sendiri. Untuk mengemburkan tindakan ini, kebanyakan skim mempunyai rujukan, maklumat dan persaksian palsu.


INTERNET

Pada tahun 2003, satu "skim piramid" berasaskan Internet [3] dibongkar oleh FTC, di mana pelanggan membayar yuran pendaftaran bagi menyertai program dan membeli pakej yang termasuk gudang Internet (Internet mall) dan khidmat dan barangan berkait. Aduan FTC menyatakan bahawa syarikat menjamin pengguna yang membeli pakej tersebut bahawa pakej tersebut akan membenarkan mereka mendapat komisen bagi setiap WebSuite yang dijual.

FTC menuduh bahawa syarikat tersebut salah tonjol bahawa pelanggan yang terbabit dalam skim mereka akan mendapat pendapatan yang lumayan, sedangkan kebanyakan pelanggan kerugian dalam operasi tersebut, dan pembela membekalkan bahan pemasaran penipuan kepada rakan berkait (affiliates - membekalkan mereka cara menipu orang lain; dan akhirnya, syarikat gagal menjelaskan bahawa sebahagian besar peserta akan kehilangan wang, dan skim tersebut sebenarnya merupakan skim piramid haram.


CIRI-CIRI
Ciri-ciri penentuan skim sebegini adalah fakta bahawa barangan yang dijual tidak bernilai atau bernilai rendah secara sendirinya atau dijual pada harga jauh lebih tinggi berbanding dengan harga pasaran adil. Sebagai contoh termasuk "barangan" seperti risalah, kaset rakaman, atau system yang sekadar menjelaskan kepada pembeli cara mendapatkan peserta baru, atau membeli nama dan alamat bagi calon pembeli masa hadapan. Kos untuk "keluaran" sebegini mampu meningkat sehingga ratusan atau ribuan ringgit. Versi Internet biasa membabitkan penjualan dokumen berjudul "Bagaimana membuat $1 juta di Internet" dan sepertinya. Hasilnya adalah hanya orang yang menyertai skim tersebut akan membelinya dan satu-satunya cara membuat duit adalah mendapatkan lebih ramai orang bawahan yang akan membayar dengan harga yang lebih dari nilai barangan. Jumlah tambahan ini digunakan bagi membiayai skim pyramid ini. Hasilnya, skim ini berakhir dengan membayar peserta baru melalui jualan barangan dengan harga yang tinggi dan bukannya melalui pembayaran yuran pendaftaran awal “peserta”.

Ciri-ciri utama skim piramid termasuk yang berikut (tidak menyeluruh):-

* Hebahan jualan yang bersemangat (kadang-kala termasuk prop dan/atau promosi).
* Tiada atau hanya sedikit maklumat mengenai syarikat kecuali sekiranya pelabur membeli barangan dan menjadi peserta.
* Janji yang kabur mengenai potensi pendapatan yang tiada had.
* Tiada keluaran, atau keluaran dijual pada harga yang melampau dari harga sebenar di pasaran. Sebagaimana syarikat induk, barangan digambarkan secara kabur.
* Aliran pendapatan yang bergantuung kepada komisen yang didapati melalui pendaftaran ahli baru atau melalui pembelian barangan untuk kegunaan ahli dan bukannya bagi penjualan kepada pelanggan yang bukan pelanggan kepada skim tersebut.
* Kecenderungan untuk hanya pelabur awal/peserta yang benar-benar mendapat keuntungan.
* Cuba menyakinkan bahawa tidak salah menyertai skim tersebut.

Perbezaan utama antara skim ini dan perniagaan ‘’Multi-level marketing – (MLM) yang sah adalah yang terkemudian memberikan pendapatan yang mencukupi hasil jualan barangan atau perkhidmatan berkait kepada pelanggan yang tidak menyertai skim tersebut. Sementara sesetengah perniagaan MLM itu turut menawarkan komisen dari pengambilan pelanggan baru, ini tidak penting bagi menjayakan operasi business tersebut oleh setiap ahli. Ketiadaan bayaran bagi mendapatkan ahli baru juga bukannya bererti sesebuah MLM bukannya pelindung bagi skim piramid. Ciri-ciri yang membezakan adalah saada wang bagi skim tersebut sebahagian besarnya dating dari peserta itu sendiri (skim piramid) atau dari jualan barangan atau perkhidmatan kepada pelanggan yang tidak menyertai skim tersebut (MLM yang sah).


KETEPUAN PASARAN
Lebih 90% dari peserta yang terbabit dalam skim pyramid tidak pernah mendapat balik pelaburan awal mereka.

Mereka yang di dasar pyramid, tidak kira bagaimana cetek atau dalam ia, akan sentiasa “kehilangan” wang mereka. Ia mudah bagi melihat bilangan di dasar piramid “sentiasa” melebihi jumlah kesemua aras atas, tidak kisah berapa banyak tingkat yang ada. Jika setiap tingkat perlu mendapatkan enam di bawah mereka, nisbah rugi kepada untung adalah hamper 5 kepada 1 - ~84% dari kesemua pelabur akan kehilangan pelaburan mereka. Secara reality Piramid ini tidak akan seimbang dengan sempurna dan sesetengah peserta mungkin mampu mendapatkan sebahagian jumlah peserta mereka, tetapi prinsip yang sama masih diguna-pakai.


MODEL "8 BOLA"
Kebanyakan skim pyramid lebih maju (‘’sophisticated’’) berbanding model mudah. Ini mengenali bahawa mendapatkan sejumlah besar peserta baru kedalam skim ini mungkin sukar dengan itu model yang kelihatan lebih mudah digunakan. Dalam model ini setiap orang perlu mendapatkan dua peserta yang lain, tetapi pencapaian mudah ini ditengelami dengan peningkatan tingkat yang diperlukan bagi mendapatkan wang turut meningkat. Skim ini memerlukan seseorang mendapatkan dua orang baru, yang perlu mendapatkan dua peserta baru, yang perlu mendapatkan dua peserta baru.
sumber : copy paste

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.