اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

This's My Story: Hidup di Negeri Orang (Kenapa Nak Duduk Negeri Orang) Part 2.

This's My Story: Hidup di Negeri Orang (Kenapa Nak Duduk Negeri Orang) Part 2.


Hai. I'm Leeza. Kali ni saya nak cerita kenapa saya pilih untuk tinggal di Negeri Sarawak.

Ceritanya mulanya ialah waktu zaman-zaman  ramaja dulu lepas habis STPM saya teringin sangat nak sambung belajar jauh, kalau boleh tempat tu boleh pergi pakai kapal terbang. So, waktu tu saya memang pilih untuk pergi belajar dekat Borneo lahh.. So, Dalam UPU, 1st,2nd and 3rd choice memang letak UMS dan UNIMAS...

Ttututtu..

Bila result UPU keluar, dapatlah Sambung belajar di UNIMAS. Waktu tu, saya dengan 2 lagi kawan saya dapat Uni yang sama.. Time tu seronok sebab cita-cita nak naik kapal terbang berjaya..

So, Pada hari nak pergi daftar masuk Uni tu, My Family dapat ikut sebab tiket flight mahal giler..
So, saya pergi la dengan kawan2 yang sama sekolah tu... 1st time naik kapal terbang excited sangat dan waktu tu mula rasa ragu2 dengan keputusan aku.. Yelah aku ni dari kecik sampai besar tak pernah pun berpisah daripada parents. Time tu, dalam hari ada rasa menyesal jugak la pergi berlajar jauh... Sebab dapat rasa akan susah nak jumpa family lepas ni..

Sesampainya aku deka Kuching International Airport.. Airmata aku pun turun sebab fikirkan family... dalam sibuk-sibuk nak tunggu language yang berat berat tu aku pun terpisah ngn kawan2 aku tadi... So aku terpaksalah hidup keseorangan time tu... keluar je daripada Airport tu.. Nampak lah kakak2 & abang2 senior pegang sepandok 'UNIMAS'.. Aku time tu memang totally blur and ikut je orang... kitaorang dibahagikan ikut Kolej Kediaman masing2 dalam 1 bus..

Dalam perjalanan nak ke UNIMAS... First sekali aku tertarik dengan Sarawak ialah Pokok-pokok dekat tepi-tepi jalan raya.. bagi aku cantik sangat dan menenangkan jiwa yang tengah kusut aku time tu... Second yang aku perasaan ialah jalan-jalan dekat sini banyak giler bulatan yang besar-besar (besar dia boleh buat rumah tengah2 bulatan tu) huhuhu.. Sampai  je dekat pintu gerbang UNIMAS aku rasa UNIMAS cantik sangat sebab dia ada padang golf dan tasik buatan yang hijau tu yang ada Jambatan Cinta...

My 1st impression  aku memang jatuh hati ngan Sarawak sebab Pokok-Pokok dekat tepi jalanraya dia even sampai sekarang kalau naik kereta pun aku suka sangat tengok pemandangan tu


...2nd aku suka suasana aman dan tenang dekat sini..

Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.