اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

BELAJAR BAHASA BIDAYUH JAGOI







Tarikh Kemaskini: 31 Julai 2018

Bahasa Bidayuh

1. Da'ang - Dalam
2. Daki - Di mana
3. Dokuop - Peluk
4. Dali - Lelaki
5. Dayung - Perempuan
6. Das - Peluh
7. Danih - Di sana
8. Dasak - Malu
9. Dien - Durian
10. Dingan - Kawan
11. Dipoh - Ular
12. Disah - Tak perlu
13. Dio - Dulu
14. Dodot - Lembik
15. Doi - Tiada
16. Gago - Tersangkut
17. Gaguong - Tekak
18. Gamut - Roh
19. Garuo - Garam
20. Gaus - Garang
21. Gawang - Merangkak
22. Gayu - Garu
23. Gituong - Mula - mula
24. Gogah - Rajin / Kuat
25. Gomuk - Gemuk
26. Gonan - Badan
27. Gonang - Gendang
28. Goyuo - Tidak kuat
29. Gulang - Jatuh tergoleng
30. Guruk - Duduk

This's My Story: Hidup di Negeri Orang (Kenapa Nak Duduk Negeri Orang) Part 2.

This's My Story: Hidup di Negeri Orang (Kenapa Nak Duduk Negeri Orang) Part 2.


Hai. I'm Leeza. Kali ni saya nak cerita kenapa saya pilih untuk tinggal di Negeri Sarawak.

Ceritanya mulanya ialah waktu zaman-zaman  ramaja dulu lepas habis STPM saya teringin sangat nak sambung belajar jauh, kalau boleh tempat tu boleh pergi pakai kapal terbang. So, waktu tu saya memang pilih untuk pergi belajar dekat Borneo lahh.. So, Dalam UPU, 1st,2nd and 3rd choice memang letak UMS dan UNIMAS...

Ttututtu..

Bila result UPU keluar, dapatlah Sambung belajar di UNIMAS. Waktu tu, saya dengan 2 lagi kawan saya dapat Uni yang sama.. Time tu seronok sebab cita-cita nak naik kapal terbang berjaya..

So, Pada hari nak pergi daftar masuk Uni tu, My Family dapat ikut sebab tiket flight mahal giler..
So, saya pergi la dengan kawan2 yang sama sekolah tu... 1st time naik kapal terbang excited sangat dan waktu tu mula rasa ragu2 dengan keputusan aku.. Yelah aku ni dari kecik sampai besar tak pernah pun berpisah daripada parents. Time tu, dalam hari ada rasa menyesal jugak la pergi berlajar jauh... Sebab dapat rasa akan susah nak jumpa family lepas ni..

Sesampainya aku deka Kuching International Airport.. Airmata aku pun turun sebab fikirkan family... dalam sibuk-sibuk nak tunggu language yang berat berat tu aku pun terpisah ngn kawan2 aku tadi... So aku terpaksalah hidup keseorangan time tu... keluar je daripada Airport tu.. Nampak lah kakak2 & abang2 senior pegang sepandok 'UNIMAS'.. Aku time tu memang totally blur and ikut je orang... kitaorang dibahagikan ikut Kolej Kediaman masing2 dalam 1 bus..

Dalam perjalanan nak ke UNIMAS... First sekali aku tertarik dengan Sarawak ialah Pokok-pokok dekat tepi-tepi jalan raya.. bagi aku cantik sangat dan menenangkan jiwa yang tengah kusut aku time tu... Second yang aku perasaan ialah jalan-jalan dekat sini banyak giler bulatan yang besar-besar (besar dia boleh buat rumah tengah2 bulatan tu) huhuhu.. Sampai  je dekat pintu gerbang UNIMAS aku rasa UNIMAS cantik sangat sebab dia ada padang golf dan tasik buatan yang hijau tu yang ada Jambatan Cinta...

My 1st impression  aku memang jatuh hati ngan Sarawak sebab Pokok-Pokok dekat tepi jalanraya dia even sampai sekarang kalau naik kereta pun aku suka sangat tengok pemandangan tu


...2nd aku suka suasana aman dan tenang dekat sini..

ADAT TUNGGU KITAI IBAN


Tabi semua,
Ba sukut tu aku deka nyimpulka mimit penemu aku pasal adat tunggu kitai Iban ti endang dikemeranka kenyau ari dulu kelia. Adat tunggu dipeda aku majak lenyau ari pengidup kitai ti diau di rumah panjai. Kelebih agi nembiak rebak baru diatu bisi nadai nemu reti pasal adat tunggu kitai Iban. Kebuah pia laban bala nembiak rebak baru diatu nyau teguran ketegal pemansang dunya kemaya ari tu. Kelimpah arinya mega, bala orang ba rumah panjai diatu nyau nadai entu kiruh ke adat tunggu tu agi. Nitih ke penemu urang tuai, adat tunggu tu dikena ngatur penyalah ba rumah panjai lalu tunggu tu ditentuka tuai rumah nitih ke pemesai penyalah ti dikereja. Ba baruh tu aku ngerintaika adat tunggu kitai Iban nitih ke ripih enti ditukar ngagai mata duit.
(a) Satu Uta-uta - RM0.25
(b) Sigi Menukul - RM0.50
(c) Sigi Jabir - RM1.00
(d) Sigi Panding - RM2.00
(e) Sigi Alas - RM4.00
(f) Sigi Alas Ngerang - RM5.00
(g) Sigi Alas Berejang - RM6.00
(h) Sigi Alas Betanduk - RM7.00
(i) Sigi Rusa - RM8.00
(j) Sigi Rusa Lelaki - RM10.00
(k) Sigi Menaga - RM16.00
(l) Sigi Ningka - RM32.00
            Adat tu sigi enda patut dibuai nitih ke penemu aku laban tu endang adat ti dikemeranka bala aki ini kitai ari dulu kelia. Kitai patut ngetan ke adat kitai Iban awak ke enda lenyau pia aja lalu ulih ditampung sida ke biak dudi ari ila.

PENYAYAU APAI INDAI

PENYAYAU..
Penyayau tu endang endar mai besai reti ngagai tiap iku kitai mensia ti diau ba dunya tu. Enda ngira penyayau kediri empu, penyayau ke reta tengkira, penyayau ngagai sulu ati, penyayau ke bala bakih, penyayau ke menua enggau ke mayuh agi. Tang  aku deka ngelansa mimit senentang siti penyayau iya nya PENYAYAU ARI APAI ENGGAU INDAI.-Boniface K.

Penyayau apai indai tu datai ari pengerindu dua iku mensia. Ari pengerindu nya tadi alu mansutka asil ba dunya iya nya anak. Tiap ruang bilik endang sigi andal lalu gagit bulih anak asal udah jadi tauka pengerindu udah bejantil baka pengerindu Adam seduai Awa lalu laban penyayau Romeo Seduai Juliet.

“ Anak terima kasih laban nuan udah ada kedunya lalu nuan meh ketanda penyayau kami seduai apai nuan”- Ko Jaku siku indu ti begelar indai lebuh beribun ke anak ti baru adai.
.“Nadai utai lebih berega agi ari nuan ba dunya tu anak kelimpah ari nuan” ko jaku laki ti begelar apai lebuh nyanduh anak lalu nyium kening anak ti agi mit.

Lebuh kitai agi mit suah amai apai indai kitai enda nyagi kitai tu pedis.
jang, mang anang nuan belawa ngemendar nya enggaika nuan pedis lagi”- jaku tagang apai tauka indai tanda sida sayau ke kitai.

Lebuh kitai sakit nadai ngira meh tudah indai kitai siang malam buntau pan nadai berasai, lapar pan nadai diasai. Ketegal penyayau ngagai kitai ka anak. Nyabak kitai tengah malam ketegal lapar lalu angkat meh tudah indai alu beluaika tusu. Nadai kala sebana jara indai lebuh kitai agi mit.

Lebuh kitai udah besai angkat sekula nadai deh apai sebana lelak sebana ikak lebuh begiga belanja ke beri ke kitai belanja maya sekula. Enda ngira pagi lemai tudah apai beturun ke kebun be umai laban deka meri penyamai ngagai kitai ke anak kempai.

Lebuh kitai makin jauh ari apai indai. Kitai udah besai kitai udah tuai, kitai udah nemu ngidupka diri. Lalu tinggal meh apai seduai indai ba rumah panjai ti nyau tuai ke semina pansut tulang keringgai ukai ketegal enda chukup makai tang seduai nyau tuai. Makin kitai besai makin kitai jauh ari seduai tang lebuh kitai agi mit sesingkang pan seduai nadai kala jauh ari kitai ketegal penyayau seduai ke kitai ti anak.

Lebuh kitai diau jauh ari seduai seduai nadai kala minta belanja ari kitai tang suah agi seduai nanya kitai “bisi belanja nuan anak?”. kebuah seduai nanya munyi nya ukai ketegal seduai minta kitai ngirum belanja tang seduai enggai kitai ngining orang bukai.

Lebuh kitai jauh ari seduai suah meh apai enggau indai meri :

Jaku lalau ngambika nyadi tengau diau ba dunya injau.
Jaku tangkan ngambika kitai enda mudah danjan.
Jaku ajar ngambika kitai idup kitai enda nyepar.

Penyayau apai enggau indai tu enda ulih dipeda enggau mua mata tang penyayau apai indai tu suah di pantaika seduai ba pengidup tiap ari kitai tang kitai enda nemu laban kitai tu buta laban penyayau kitai ke utai bukai.

Dikarang ulih : Boniface K

BAJU TRADITIONAL MASYARAKAT IBAN



Masyarakat Iban adalah kaum yang tinggal di negeri Sarawak. Kaum Iban adalah kaum yang mengamalkan adat serta budaya yang menarik seperti kaum-kaum lain. Mereka hidup bermasyarakat dengan mendiami rumah panjang yang diketuai oleh Tuai Rumah.
Baju Burong

  • Pakaian tradisional golongan lelaki masyarakat Iban dipanggil ‘baju burong’. Baju burong dipakai oleh golongan lelaki Iban semasa musim perayaan seperti Hari Gawai dan upacara tertentu kaum Iban.

Ngepan
  • Ngepan adalah pakaian tradisional yang khas digunakan oleh wanita kaum Iban sahaja.



ARAM NEMUAI KE PASAR ENGKILILI


 Nama kebuah aku deka ngelansa mimit pasal menua Engkilili tu laban lebuh kitai ke nemuai, kereja, tauka sekula ke menua bukai. Orang mayuh enda nemu dini menua Engkilili. Nya alai aku deka ngelansa lalu nusui ke mimit ngagai semua orang pasal pasar Engkilili” - Boniface

Ngelasa mimit enggau Asal Usul Menua Engkilili, Sarawak :



Nama Engkilili tu diberi nama ari siti pun kayu ti benama kayu Engkilili. Ketegal pun kayu tu suah tumbuh ba tebing sungai dia meh bala orang kelia lalu nyebut menua Engkilili nya Engkilili nyentukka diatu. Dulu kelia bala sida aki ini kitai endang nyadika ai sungai nyadi jalai ketegal bedau bisi pemansang betengahka jalai pantai baka ke diatu.
Kelimpah arinya mega, Engkilili tu siti daerah mit ti dipegai daerah Lubok Antu. Menua Engkilili mega diuan mayuh pupu bangsa baka iban, melayu, cina enggau bangsa kebukai ti datai lalu nyadi peranak menua Engkilili. Menua Engkilili kiraka 156.1 KM ari negeri besai Kuching. Orang ke diau ba menua Engkilili tu endang suah bejalaika pengawa ekonomi baka beumai, bekebun, betupika jelu tupi enggau bedagang hasil utai tanam.

Utai ti ngasuh Pasar engkilili Tebilang : 
1. Kaul bangsa orang ti diau ba menua engkilili enggau bala sida cina ti bedagang ba pasar engkilili.
- Uji kitai berati sema kitai bisi nemuai tauka datai ke pasar Engkilili. Kitai ulih meda bakani gaya kaul bangsa bukai enggau bala cina ke bejual ba pasar Engkilili, jaku iban endang tebilang jarang kitai ninga bala sida cina ke ba pasar Engkilili ke enda nemu jaku iban. Utai ke narit ati pasal sida cina mega iya nya bala sida cina ke tuai endang ngelala bala aki ini kitai. Kenu ko jerita sida ke tuai. Dulu kelia bala sida cina ba pasar Engkilili suah bejalai pengawa dagang sida ngagai rumah panjai kelia. Ketegal jauh pejalai nya sida suah bemalam belah rumah panjai. Dulu kelia jalai ukai baka ke diatu. Sida mina merau aja.

2. Pemakai ba pasar Engkilili
Pasar Engkilili tu mega endang tebilang enggau siti pemakai ukai halal iya nya mee sup Engkilili. Mayuh orang udah muji mee sup engkilili. Nya lebuh maya cuti pengerami ari gawai. Pasar Engkilili endang penuh laban bala orang ke bekuli, kereja enggau mindah ke menua bukai. Kenu ko sida mee sup ba pasar Engkilili endang bisi lain asai ari mee sup ba menua bukai.


Nya aja utai ti deka dikenang aku pasal menua Engkilili, bisi maya lepa ila aku nusui baru.
Dikarang ulih : Boniface K



.

This's My Story: Hidup di Negeri Orang (Kenapa Nak Duduk Negeri Orang) Part 1.

Assalamualaikum, Salam Sejahtera,

"Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu di Negeri Sendiri". Peribahasa yang selalu orang bagi bila saya tinggal di negeri orang. Bagi saya, memang betul, saya  tak pernah nafikannya, Sudah hampir 6 tahun saya hidup di negeri orang, setiap hari saya merindui negeri kelahiran saya (tak tipu okay. nie memang betul2 apa yang saya rasa). Kita anak perantau mesti merasa rindu pada tempat membesar kita. Kita rindu pada kampung halaman, suasana dalam keluarga, kawan-kawan, kenangan di sekolah, suasana dan pemandang walaupun tempat kita lahir itu biasa2 sahaja kalau nak diandingkan dengan negeri lain or tempat lain. Tapi kita tetap AKAN RINDU . Kalau saya yang paling saya rindu adalah katil bilik di kampung.. hahahaha.

Okay.. Berbalik semua kepada peribahasa tadi. Apa yang orang dulu-dulu cakap memang betul, negeri sendiri lebih baik. But, to me, tinggal di negeri orang 10 ganda lagi baik, sebab apa??? sebab di negeri orang, kita akan belajar berdikari sendiri. Even waktu ko belajar Universiti dulu mak-bapak kita tanggung, tapi still kita tetap belajar berdikari, contohnya, keputusan kita nak pilih sama ada tingga dalam kolej or hidup menyewa di luar kolej. Contoh yang lain, macam mana kita pilih kawan, kita sakit di tempat orang dengan takde siapa tolong jaga. Semua ni cara tak langsung kita belajar sendiri membuat keputusan. Pendek kata, bila kita duduk kat negeri orang ni kita belajar jadi dewasa lahh. Kurang bergantung pada mak-bapak kita.

Suasana yang berbeza juga buatkan kita boleh bertolerasi dengan siapa sahaja kita berjumpa,
Macam negeri yang saya tinggal sekarang, memang banyak kaum, etnik, budaya, cara hidup yang kita kena fahami, Kita lebih peka dengan keadaan sekeliling dan juga faham sensitiviti seseorang.
( Kat sini maksud saya, bila kita di luar, dan di mana sahaja kita berada kita boleh faham dengan mudah sensitiviti seseorang atau sesuatu kaum contohnya bila kita nak pi melancong kita kena faham pantang larang atau apa yang mereka tak suka. x boleh main langgar je).

Okaylahh.. kat sini sahaja untuk hari ini.. panjang lagi masa untuk saya menulis...

By- Miss liza

JENIS TARIAN NGAJAT MASYARAKAT IBAN


            Tarian ngajat merupakan tarian tradisional masyarakat Iban yang telah diwarisi sejak turun temurun. Tarian ngajat biasanya akan dipersembahkan pada Hari Gawai bagi meraikan hasil tuaian padi ataupun untuk menyambut kepulangan pahlawan-pahlawan Iban yang baru balik ngayau (memenggal kepala). Terdapat beberapa jenis tarian ngajat Iban seperti:

1.      Ajat bebunuh
Ajat bebunuh hanya dipersembahkan oleh kaum lelaki sahaja. Ajat bebunuh merupakan tarian yang diadaptasikan oleh kaum Iban daripada ketangkasan berburu binatang buas serta melawan musuh semasa ngayau.

2.      Ajat Induk
Ajat induk merupakan tarian yang dipersembahkan oleh golong perempuan Iban sahaja. Menurut masyarakat Iban, Ajat Induk dipersembahkan untuk memapamerkan kelembutan dan kehalusan seni budaya kaum Iban. Setiap gerakan yang dilakukan mempunyai maksud yang tersendiri. Perempuan yang ngajat haruslah menggunakan pakai tradisional Iban iaitu ngepan.

3.      Ajat Lesong
Ajat lesung merupakan tarian tradisional masyarakat Iban yang dipersembahkan oleh golongan lelaki sahaja. Semasa tarian ini, golongan lelaki Iban akan menggigit lesong yang diperbuat daripada kayu. Hal ini kerana, tarian ini akan melambangkan kekuatan seseorang lelaki Iban berkenaan.


4.      Ajat Ngalu Temuai
Ajat ngalu temuai merupaka tarian yang dipersembahkan kaum Iban untuk menyambut tetamu bagi memberi penghormatan kepada tetamu yang datang bertandang.  Contohnya, dipersembahkan semasa upacara perasmian sesuatu majlis rasmi yang di hadiri oleh tetamu-tetamu terhormat serta orang ramai.

Dikarang oleh Roselind.


BELAJAR BAHASA BIDAYUH JAGOI





Tarikh Kemaskini : 25 Julai 2018

Bahasa Bidayuh

1. Oni abar mu? - Apa khabar kamu?
2. Moh man keh? - Dah makan kah?
3. Daki muu adin? - Kamu di mana sekarang?
4. Oni nai muu adin? - Kamu buat apa sekarang?
5. Oku nyayang muu - Saya sayang kamu.
6. Aruo muu bo'os keh? - Kamu belum tidur kah?
7. Oniwat muu dorie man kano? - Kenapa kamu tidak mahu makan sana?
8. Osi duoh muu bigerek adin? - Dengan siapa kamu bercinta sekarang?
9. Daki muu kroja? - Kamu kerja di mana?
10. Oni leh sarah ku ngan yoh dorie sina duoh oku? - Apa salah saya sampaikan dia tidak mahu bercakap dengan saya?
11. To'in ku monam - Perut saya sakit.
12. Bak ku tipaning nyam eh - Kepala saya rasa sakit.
13. Sumia eh oku moh odi kanok - Kelmarin saya sudah pergi sana
14. Oni de daang pikir muu? - Apa yang ada dalam fikiran kamu?
15. Jak tok mowah mowah - Mari kita jalan jalan
16. Turung oku nai tih dio - Tolong saya buat ni dulu
17. Muu suka oku keh? - Kamu suka saya kah?
18. Sinie muu yak odi kati? - Bila kamu mahu pergi sini?
19. Kudu na'an sikie sudi muu? - Berapa orang adik beradik kamu?
20. Ki sok sino sama muu? - Mana ibu bapa kamu?
21. Ma tiak bidingan duoh yoh - Jangan lagi berkawan dengan dia
22. Sangon manah mun dayung noh - Cantik betul perempuan tu
23. Jak man - Jom makan
24. Daki muu ro'o? - Mana kamu tinggal?
25. Patuh eh geh ku'ek noh - Comel lah bayi tu.
26. Aduh, bongoh puar onu tih - Aduh, panas terik hari ni.
27. Ijan bangat de sopa noh - Hujan lebat di luar tu.
28. Jowin yoh totuos totuos koda jowin sama eh - Muka dia serupa dengan bapanya.
29. Longit mopung tanda onu yak ijan - Langit gelap menandakan hari mahu hujan.
30. Jobong nyam ku duoh muu - Saya rasa rindu dengan kamu.

MAKANAN TRADISIONAL MASYARAKAT IBAN


MAKANAN TRADISIONAL MASYARAKAT IBAN
        Masyarakat Iban juga terkenal dengan pelbagai makanan tradisional seperti kaum-kaum yang lain. Antara makanan tradisional masyarakat Iban yang sangat popular ialah:
1.      Ayam Pansuh
Ayam pansuh sangat popular dihidangkan pada musim perayaan iaitu Hari Gawai. Ayam pansuh akan dimasak di dalam buluh dan untuk menjadikan ayam pansuh lebih sedap masyarakat Iban lazimnya menggunakan ayam tua untuk dipansuh. Selain itu, daun ubi akan digunakan untuk menutup hujung buluh untuk menjadikan ayam yang dipansuh lebih sedap dan berbau wangi. Ayam pansuh sedap dihidangkan semasa masih panas.
2.      Pekasam Ensabi

Masyarakat Iban juga terkenal dengan makanan tradisional seperti pekasam ensabi. Pekasam ensabi ialah pekasam sayur dan dibuat jeruk. Masyarakat Iban akan menanam sayur ensabi semasa bumai (bersawah) pada zaman dahulu. Mereka akan membuat sayur ensabi sebagai pekasam agar sayur tahan lama dan tidak mudah rosak. Pekasam ensabi yang telah dikasam (dijeruk) akan diperap selama 1 minggu. Selepas itu sayur ensabi akan digoreng dan sedap dimakan bersama nasi yang masih panas.
3.      Kasam Ikan

Kasam ikan memang sangat sinonim dalam masyarakat Iban di Sarawak. Pada zaman dahulu masyarakat Iban membuat kasam ikan menggunakan ikan sungai seperti semah, baung dan tengadak. Kasam ikan akan diperap menggunakan garam agar isi ikan tahan lama. Kemudian ikan yang telah dikasam akan dimasukkan ke dalam balang dan ditutup rapat. Setelah diperap selama beberapa minggu kasam ikan boleh dimasak dengan pelbagai cara antara salah satunya ialah dicampur dengan buah kepayang dan beras. Kasam ikan juga enak dimakan bersama nasi yang masih panas.

Dikarang oleh Roselind

BELAJAR BAHASA IBAN










Aram Belajar Bahasa Iban :

Kemaskini : 25/7/2018



  1. Nama rita nuan ? : Apakhabar kamu ?
  2. Dini nuan diatu ? : Di mana kamu sekarang?
  3. Sapa enggau nuan dia ? : Siapa dengan kamu di sana ?
  4. Udah makai nuan ? : Sudah makan kah kamu ?
  5. Nama pengawa seduai ? : Kamu bedua buat apa ?
  6. Nama utaika dirunding nuan ? : Apa yang kamu fikirkan? 
  7. Ulihka aku meda pengawa seduai ? Boleh tak saya  tengok apa yang kamu bedua buat?
  8. Nama pengawa nuan maya lepa ? Apa kamu buat waktu lapang ?
  9. Udah nuan ngabas Aya nuan ti ba hospital ? Sudah kamu menziarahi pak cik kamu di hospital ?
  10. Udah makai nuan ? sudah makan kamu?



Dikarang ulih : Bony Bon








BELAJAR BAHASA BIDAYUH JAGOI











Tarikh Kemaskini : 27 Julai 2018

Bahasa Bidayuh:

 


1. Abuh - Dapur
2. Adon - Nama
3. Alah _ Kalah
4. Aruo - Belum
5. A'on - Demam
6. Asong - Nafas
7. Asuh - Asap
8. Asuom - Asam
9. Baat - Berat
10. Ba'uh - Baru
11. Babai - Datuk
12. Bagak - Besar
13. Bakok - Gila
14. Banuok - Ubi
15. Batuh - Batu
16. Bibin - Bibir
17. Bayuh - Lagi
18. Bidaat - Biawak
19. Bidapod - Berjumpa
20. Bidanah - Selesa
21. Bidasuor - Tergelincir
22. Bido'u - Mendiang
23. Bigamut - Berhantu
24. Bigerek - Bercinta
25. Boras - Beras
26. Buduo - Bodoh
27. Buok - Rambut
28. Busuoh - Kenyang
29. Bu'ui - Benci
30. Bu'ak - Buah

BELAJAR BAHASA IBAN




Tarikh kemaskini : 24/07/2018

Jaku Iban :


  1. Aram : Mari
  2. Ari : Hari
  3. Ati : Ati
  4. Anjung : Hantar
  5. Angus : Terbakar
  6. Belanda : Belari
  7. Betanda : Menari
  8. Bejaku : Bercakap
  9. Bukut : Tumbuk
  10. Berandau : Borak / Berbincang
  11. Burak : Putih
  12. Bingking : Terlalu berkira
  13. Bungai : Bunga
  14. Cawit : Kidal
  15. Carut : Berkelai
  16. carik : Koyak
  17. Duruk : Kerjasama
  18. Diak : Di sana

Dikarang ulih : Boniface (Bony)


DIKELALA BUAH ARI LANGGU, DIKELALA BANGSA ARI JAKU


Ngelasa penemu :
Bangsa iban tauka “Sea Dayak’ iya nya siti bangsa ti diau ba menua Sarawak, Kalimantan Barat, Brunei enggau bisi mega diau ba menua Sabah enggau Johor. Bangsa iban tu siti bangsa ti paling mayuh diau ba menua Sarawak. Kelia orang iban tu sigi diau ba entigis sungai laban sungai siti jalai endur begiga ke pemakai, siti agi sungai mega jalai ti muntang kena bala iban kelia begusung ari rumah panjai ke rumah panjai laban bekena perau. Chunto entigis sungai ti diuan orang iban iya nya Batang Rajang, Batang Skrang, Batang Saribas, Batang Lupar enggau Batang Ai.

Aram Belajar jaku Iban :
Iban Alphabet (Urup Iban), ti di karang Dunging Ak Gunggu (1904-1985)




Dikarang ulih : Bony Bon

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.