اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

PENGALAMAN DI HINA PERNIAGA JUALAN LANGSUNG MLM

Setiap orang dari kita diberi tugas dan fungsi di muka bumi. Setiap dari kita juga mempunyai kekurangan dan kelebihan tersendiri. Apa yang kita ada pada hari ini adalah atas usaha orang-orang yang lalu. Setiap kerjaya terutamanya berkaitan bidang perniagaan haruslah memiliki integriti bagi memastikan perniagaan boleh dijalankan lebih lama.

Pengalaman ini adalah pengalaman rakan saya di mana beliau mengadu mengenai penghinaan yang dilempar oleh sesetengah pengusaha jualan lansung. Tidak semua begitu, tetapi ada antara mereka bagai hilang punca, taksub dan hilang maruah diri apabila terlalu mengagungkan perniagaan jualan langsung mereka. Menghina pekerjaan orang lain bukanlah jalan yang terbaik untuk menarik minat orang ramai untuk menyertai organisasi jualan langsung tetapi tunjukkanlah kebaikan dan bagaimana mencipta wang dari perniagaan tersebut.


Tindakan-tindakkan yang tidak berakal ini memberi pandangan negatif orang lain terhadap perniagaan ini. Menggunakan contoh-contoh yang tidak releven dan tepu hanya menonjolkan imej tidak matang. Perniagaan yang diceburi oleh individu-individu profesional seperti doktor atau peguam bukanlah ukuran bahawa perniagaan tersebut profesional kerana pada masa kini, individu-individu profesional ini juga terjebak dengan aktiviti-aktiviti yang tidak sihat seperti kepercayaan karut yang menyimpang jauh dari norma masyarakat.

Memberi kenyataan bahawa hanya perniagaan itu sahaja yang mampu mengubah atau meningkatkan tahap kehidupan adalah suatu kenyataan keanak-anakkan. Tidak keterlaluan kalau saya katakan bahawa kenyataan itu bagai tiada agama dan pegangan hidup. Rezeki tuhan tidak terbatas di dunia ini. Asalkan kita berusaha, dengan izinnya kita akan memilikinya dan jika dia tidak mengizinkannya maka sekuat mana sekalipun kita berusaha, kita tidak akan memilikinya.

Hujah-hujah yang baik pasti akan diterima orang dan hujah-hujah yang kurang ajar pasti akan dicemuh. Itu perkara biasa. Pandangan seorang yang biasa melakukan perniagaan dengan seorang doktor pasti berbeza. Jangan sesekali samakan mereka. Ada orang percaya bahawa dengan modal yang besar mampu menjana pendapatan yang besar tetapi bagi saya itu bukan ukuran. Modal yang besar belum tentu mampu menjana pendapatan yang besar tetapi akal yang tajam iaitu modal insan yang tinggi mampu menjana pendapatan walaupun bermula dengan modal tunai RM100.

Memberi contoh kejayaan orang lain adalah perkara yang terbaik dalam mendapat dan memujuk ahli baru dalam bidang perniagaan jualan langsung. Tetapi pada masa kini, maklumat hanya di hujung jari. Banyak ralat dan penipuan yang dilakukan. Mata dikaburi oleh kereta-kereta mewah. Berjumpa dengan pelanggan dengan kereta mewah fairlady contohnya tetapi rupa-rupanya menyewa dengan orang lain. Pengikut-pengikutnya pula, berbangga dengan kejayaan upline dengan memberi ulasan-ulasan yang tidak kuat dan tepu hanya memberi pandangan sinis orang lain

Nama-nama dan pangkat begitu gah tetapi kosong. Nilai pendapatan ditayangkan meriah tetapi itu hanyalah himpunan pendapatan 2 tahun yang di omong-omong sebulan. Kalau orang lain, mungkin tidak bertanya apakah pendapatan itu pendapatan sebulan atau pendapatan setahun atau pendapatan dua tahun. Usah hipokrit atau pejam mata dalam menunjukkan fakta. Tidak semua tutup mata untuk melihat kebenaran.

Cerita-cerita bahagia penuh dengan kelipan bintang dan bulan. Begitu terang sekali matahari di siang hari menyinari lautan. Tiada satu pun cerita derita atau sengsara yang dibincangkan. Kalau bercakap dengan budak-budak, kamu boleh berimejinasi seperti itu. Setiap perniagaan pasti memiliki cabarannya tersendiri dan tidak ada sesiapa pun terlepas dari perkara tersebut. Tiada perniagaan yang tiada resiko. Kita hanya mampu mengurangkan resiko perniagaan tetapi kita tidak akan mampu menghapuskan resiko tersebut. Semakin besar modal maka tanggungan resiko juga semakin besar.

Oleh itu, saya berpesan kepada usahawan-usahawan di luar sana. Berbincanglah guna akal bukan guna hati. Jangan terlalu buta dalam menilai orang lain. Jangan sehingga menghina orang lain. Apabila kamu melakukan perniagaan sehingga menghina orang lain maka martabat kamu di bawah telapak kaki saya. he he..

Setakat ini, bidang jualan langsung yang saya suka adalah seperti Tone Excel, Boss Venture dan U-fun. Saya tidak menyertai mereka tetapi saya mendengar.Reactions:

1 comments:

  1. Cerita-cerita bahagia penuh dengan kelipan bintang dan bulan. Begitu terang sekali matahari di siang hari menyinari lautan. Tiada satu pun cerita derita atau sengsara yang dibincangkan. Kalau bercakap dengan budak-budak, kamu boleh berimejinasi seperti itu.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.