اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

MENGENAI BABI KINZIR UNTUK SEMUA AGAMA (MENA ATI JUAK)

mengenai babi/khinzir... jgn salah faham ya, tenang2 dan jangan ambil hati ya.. terutama kepada orang yg beragama selain Islam, maaf ya mungkin ada yang tersinggung dengan perbuatan atau percakapan orang Islam. jadilah manusia yang baik2 kerana manusia yang baik tidak akan bercakap yang buruk2..kalau saya silap tolong maafkan, moga kita yang hidup bersama ni sentiasa hormat menghormati lebih2 lagi yang mempunyai keluarga berlainan agama. 

Ada pun orang yg bercakap tidak baik dan juga suka menghina, sebenarnya itu adalah kesalahan dia sendiri dan bukannya kerana ajaran agamanya.. contohnya mengenai babi/khinzir.. memang semua orang kenal dan tahu.. babi itu memanglah haram bagi orang Islam.. 

maksud haram ialah perkara yang "tidak boleh" dilakukan.
janganlah bertanya mengapa "haram/tidak boleh" sebab ia adalah satu perintah Allah kepada orang Islam samada mereka taat ataupun tidak dengan perintah itu.

orang Islam janganlah berkata2 yang tak sepatutnya pada binatang seperti babi mahupun anjing. kalau tahu ianya tidak boleh disentuh dan dimakan, sila jaga diri anda dan se-agama anda sahaja. sebab binatang ini memang diciptakan oleh Allah untuk menguji orang Islam sepertimana nabi Adam dan Hawa diuji juga pasal makanan yang dilarang. di mana nabi Adam dan Hawa diperintahkan supaya jangan mendekati pohon zarqum atau memakan buahnya. lihatlah sejarah, pabila nabi Adam dan hawa memakannya lalu Allah murka dan mengeluarkan mereka berdua dari syurga.

sedangkan buah zarqum itu dicipta Allah,tetapi Allah tak suruh mereka berdua memakannya/mendekatinya.

orang Islam tidak boleh berkata yang tidak elok kepada orang yang menyentuh dan memakannya.
hormatilah kepada orang lain juga ya...kerana ada di antara orang Islam yang berkeluarga campur/mixed blood dgn agama lain.


jadi hormatilah kpd sesiapa jua..
mereka nak makan atau menyentuhnya, biarkan saja. janganlah pula berkata yg tidak baik utk mereka. malah banyakkanlah diam dan memberi senyuman kpd mereka..banyak kawan lebih baik daripada banyak lawan, banyak senyuman lebik baik daripada banyak berdengkian, banyak memberi kebaikan lebih baik daripada banyak memberi hasutan.

sebagai orang Islam, jagalah tutur kata kerana orang beragama lain juga bertutur kata dengan baik. malahan mereka ada yang selalu menolong dan berkelakuan sopan antara satu sama lain..

jadi saya memohon agar orang Islam supaya jagalah lidah daripada berkata apa2, daripada mengeluarkan perkataan yang tiada manfaat, lebih baik membaca al Quran supaya hati sentiasa tenang..

saya cuma ingin kita hidup bertolak ansur dan bertimbang rasa..

jom sama2 berbuat baik kpd sesiapa kerana orang yang berbuat baik akan mendapat kebaikan yang banyak..

PEACE...harmoni

Nurkilan :
Hamzah Hamiz Harists
sumber

Reactions:

2 comments:

  1. maaf ya mungkin ada yang tersinggung dengan perbuatan atau percakapan orang Islam.

    BalasPadam
  2. alangkah bagus nya kalau semua orang malaysia bersependapat dengan ini orang

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.