اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

USAHAWAN ISLAM : KEARIFAN NABI MUHAMMAD SAW

Bahan bacaan ini bukan untuk orang islam sahaja tetapi untuk dinilai oleh bukan islam.

Klik gambar untuk membesarkannya

Jika kita teliti dengan lebih  dalam hadis tersebut, sungguh luar biasa nasihat yang diberikan oleh Rasullullah SAW begitu adilnya Allah SWT memperlakukan manusia yang mencari akhirat dan menista manusia yang hanya mencari harta keduniaan. Kita perhatikan sahaja seorang peniaga yang soleh sepertinya dikelilingi oleh banyak sahabat atau dalam istilah sekarang terdapat Ring I yang begitu berkhidmat kepadanya. Lalu, hatinya begitu kaya sehingga dia tidak pernah khuatir kehilangan harta benda dan Allah benar-benar membuat dunia takluk kepadanya. Adakah kita seperti itu?

Hadis ini adalah azam (tekad) yang kuat. Perkataan dan perbuatan Nabi SAW ini sungguh bervisi yang membuat kita begitu optimis untuk berniaga hanya untuk tujuan akhirat. Allah akan memenangkan orang-orang yang berada di jalannya.

Hal-hal yang telah disunatkan dan disampaikan Nabi Muhammad SAW semestinyalah memantapkan hati kita untuk mengikuti kearifan baginda. Hendaklah kita tidak mencari-cari kearifan lain, apatah lagi kearifan dari keyakinan lain yang sebenarnya juga sudah terangkum dalam kearifan Muhammad SAW. Namun, mungkin kita sebagai seorang Muslim memang belum begitu mengetahui apa yang telah diperaktikkan dan dipesan oleh Nabi Muhammad SAW dalam soal berniaga.

sumber:
40 strategi perniagaan cara rasulullah saw


Reactions:

1 comments:

  1. Jika kita teliti dengan lebih dalam hadis tersebut, sungguh luar biasa nasihat yang diberikan oleh Rasullullah SAW begitu adilnya Allah SWT memperlakukan manusia yang mencari akhirat dan menista manusia yang hanya mencari harta keduniaan.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.