اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

SEDIH: IMAM MATI JATUH DI SURAU

Kuching : "Sejak dua bulan lalu arwah ke surau sambil ditemani anak, tetapi malam dia pergi sendirian tanpa memaklumkan kepada saya. "kata Doris Bujang, 67, isteri kepada imam dua surau Kampung Tabuan Lot, di sini, yang meninggal dunia selepas terjatuh di surau berkenaan, kelmarin.

Ahmat Keram, 75, yang juga pengerusi surau berkenaan disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Pusat Jantung Hospital Umum Sarawak, Kota Samarahan, kira-kira jam 7.30 malam.

Menurut Doris, kesihatan bapa kepada lapan anak itu mula merosot sejak dua bulan lalu akibat menghidap darah tinggi dan masalah jantung, tetapi tetap melaksanakan tugasnya sebagai imam.

"Sebelum ini, arwah bergerak bersendirian tetapi selepas keadaan kesihatannya terganggu, dia sering ditemani anak ke surau atau ke rumah penduduk untuk memimpin majlis keagamaan termasuk akad nikah.

"Saya terkejut apabila di maklumkan arwah tidak sedarkan diri selepas terjatuh di surau," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Bagaimanapun, katanya dia sempat menatap wajah arwah yang sedang nazak sebelum disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Pusat Jantung, Kota Samarahan,: Katanya ketika ditermui Harian Metro di kediamannya semalam.

Sementara itu, penghulu Kampung Tabuan Melayu, Jas Said, 67, berkata arwah menjadi makmum ketika menunaikan solat Maghrib. 

"Arwah bagaimanapun tidak sempat menghabiskan solatnya kerana dikatakan keluar dari saf untuk ke tandas kerana tiba-tiba sakit perut sebelum terjatuh di perkarangan surau."

Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Samariang tengah hari semalam.

Reactions:

1 comments:

  1. Kuching : "Sejak dua bulan lalu arwah ke surau sambil ditemani anak, tetapi malam dia pergi sendirian tanpa memaklumkan kepada saya. "kata Doris Bujang, 67, isteri kepada imam dua surau Kampung Tabuan Lot, di sini, yang meninggal dunia selepas terjatuh di surau berkenaan, kelmarin.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.