اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

CELARU: BERKAHWIN DENGAN ORANG ISLAM KENA MEMELUK ISLAM

Tangan saya termenaip apabila melihat isu ini dan muncul pula komen-komen tidak puas hati di kalangan individu liar yang punya pendapat yang liar. Ketidakpastian konsep dan undang-undang agama lain menyebabkan kekalutan yang mengundang kepada provokasi. Perjanjian-perjanjian lama yang menyentuh perbezaan perlaksanaan beragama antara borneo dan tanah melayu menjadi modem dan kekalutan sesetengah individu.

Apabila dilemparkan persoalan, mengapa non-muslim kena menjadi seorang muslim apabila berkahwin dengan orang muslim?. Apakah negara ini tiada kebebasan?. Pemikirannya seolah-olah di himpit dengan atom-atom tidak puas hati. Setiap persoalan ada jawapannya. Saya sebagai individu yang punya sedikit pengetahuan cuba merungkai kerungsingan ini.

Di dalam islam, sekiranya seorang itu keluar dari islam maka hukumnya murtad dan undang-undang hududnya adalah hukum bunuh. Tetapi, hukum hudud tidak dilaksanakan di Malaysia kerana di Malaysia rakyatnya hidup berbilang bangsa. Agama Islam bukanlah agama untuk dipermainkan. Memeluk dengan sesuka hati dan keluar dengan sesuka hati. Penegasan ini adalah dengan perlaksanaan undang-undang syariah.

Apabila berbicara mengenai Islam, Segala yang terkandung dalam Al-Quran adalah lengkap meliputi cara hidup, undang-undang kehidupan, berniaga, ekonomi, kemanusiaan, rohani dan sebagainya. Perkara ini di akui oleh orang barat. Disebabkan itulah maka, agama Islam benar-benar menjaga umatnya dunia dan akhirat.

Di borneo, tiada paksaan memeluk agama Islam. Jika seorang non-muslim itu hendak bernikah dengan seorang muslim. Maka, disyaratkan memeluk islam tersebih dahulu dan barulah ijab kabul dapat dilaksanakan. Jika non-muslim tidak mahu memeluk islam maka ijab kabul tidak dapat dilaksanakan dan ianya tidak sah di sisi undang-undah syariah. Syarat sah pernikahan adalah kedua mempelai hendaklah orang islam.

Mungkin di suatu sudut dunia, kita melihat banyak terjadi nikah campuran. Tetapi tidak di Borneo kerana sistem perundangan islam dijaga dengan rapi dan dilaksanakan dengan sistem syariah. Jangan sesekali melihat seorang non-muslim itu harus atau dipaksa memeluk islam kalau hendak bernikah dengan orang muslim. Itu bukanlah paksaan tetapi syarat untuk sah ijab kabul.

Islam benar-benar menjaga umatnya supaya tidak tersasar dari landasannya walaupun statistik menunjukkan lebih kurang 3,000 umat islam murtad sehingga kini. Isu ini tidak dipandang ringan dan pelbagai usaha dilakukan dan usaha itu tidak akan mengganggu sensitiviti perkauman dan agama.

Kebanyakkan rakan (non-muslim) yang saya jumpa, mereka memeluk islam atas kerelaan hati mereka sendiri dan bukan paksaan. Mereka memeluk islam kerana jatuh cinta dengan cara hidup islam. Tiada terdetik pun di hati mereka rasa terpaksa.

Agama rasmi Malaysia adalah agama Islam dan ianya tidak terpakai di Sabah dan Sarawak. Ianya terkandung dalam perjanjian kebebasan beragama artikal 161D (Freedom of religion article 161D). Rakyat Sabah dan Sarawak tetap bebas beragama tetapi sesiapa di bawah perundangan islam adalah tertakluk di bawah undang-undah syariah. Mengucap dua kalimah syahadah adalah bermaksud menyerah diri kepada Allah bersesuaian dengan maksud islam itu sendiri iaitu menyerah diri. Bahagian ini mungkin tidak ramai yang memahaminya. Perjanjian antara individu dengan islam yang mengatasi perjanjian dalam artikal 161D.

Sekiranya terdapat sebarang kesilapan. Mohon pembaca menegur dengan berhikmah dan profesional. Bincang elok-elok. I LOVE SARAWAK bumi kenyalang.

Reactions:

1 comments:

  1. Jika non-muslim tidak mahu memeluk islam maka ijab kabul tidak dapat dilaksanakan dan ianya tidak sah di sisi undang-undah syariah. Syarat sah pernikahan adalah kedua mempelai hendaklah orang islam.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.