اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

AMBOI: WANITA UMPAMA BULAN

Setiap hari ada sahaja gambar-gambar yang menarik perhatian jejaka di laman sosial. Pada pandangan saya hampir 89% adalah wanita yang memuat naik gambar dengan pelbagai gaya dan riak muka ala-ala itik gitu. Gambar-gambar yang di muat naik mempunyai pelbagai maksud dan agenda yang tersirat.

Ada antaranya bertujuan untuk kepuasan diri dan ada juga bertujuan untuk mendapatkan pujian dari orang lain malah untuk menggoda. Jika untuk mendapat pujian dan menunjuk-nunjuk maka ianya sudah dekat dengan riak.

Apa yang dikongsikan di sini ialah wanita umpama bulan di dalam laman sosial ialah bermaksud bulan apabila dipandang dari jauh iaitu tidak di depan mata nampak cantik dan apabila dilihat dengan lebih dekat penuh dengan kawah dan gersang tanpa kehidupan. Perkataan ini saya cedok dari perbualan dengan rakan-rakan hari ini.

Wajah atau gambar-gambar yang di paparkan di laman sosial kebanyakkannya mengambil posisi wajah yang menarik malah lebih nampak molek apabila di gubah atau di edit dengan perisian-perisian android. Memang cantik dan menarik gambar yang dilihat sehingga ada antaranya tergoda. Jangan tertipu dengan gambar yang dipaparkan kerana ianya bukanlah realiti dan begitu juga kabar angin yang bebas bertebaran di laman sosial.

Sesiapa sahaja boleh mengolah, menambah, menggubah dan mereka cipta maklumat dan grafik-grafik yang ada di laman sosial atau laman maya. Jangan mudah terpedaya dengan helah dan olahan dunia. Tetapi, saya tidak bermaksud semua yang ada di laman sosial adalah tidak tulen. Ada antaranya adalah benar dan ianya lebih mudah difahami kebenaran apabila di lihat dengan mata hati yang bersih. Untuk memiliki mata hati yang bersih maka lakukan aktiviti penyucian jiwa.

Ini sahaja perkongsian saya dan saya harap terdapat perkara yang boleh di ambil untuk pedoman dan tauladan dengan kehebatan yang sementara.

Reactions:

1 comments:

  1. Sesiapa sahaja boleh mengolah, menambah, menggubah dan mereka cipta maklumat dan grafik-grafik yang ada di laman sosial atau laman maya. Jangan mudah terpedaya dengan helah dan olahan dunia.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.