اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

WARGA SABAH SARAWAK DIHARAMKAN MASUK SINGAPURA??!!

Walaupun tindakan mengharamkan kemasukan bagi rakyat Sabah dan Sarawak untuk bekerja di Republik Singapura adalah hak negara itu untuk berbuat demikian bagaimanapun, ia boleh memburukkan lagi hubungan dua hala yang sedia ada antara Singapura dan Malaysia.

Ahli Parlimen Santubong, Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata walaupun adalah hak Singapura sebagai Republik Bebas untuk mengharamkan sesiapa yang mereka tidak mahu untuk memasuki negara mereka kerana aspek keselamatan, mereka (Singapura) sepatutnya telah mengkaji perkara itu terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan drastik.

"Mengharamkan Sarawak dan Sabah yang bekerja di Republik tersebut berdasarkan umur mereka adalah benar-benar tidak adil sebagai penjenamaan borneo pembuat masalah tanpa membuat usaha penapisan mereka," kata Junaidi kepada pemberita pada Majlis Ramah Tamah Aidil Fitri Taman Mesra Bako, Demak Laut berhampiran bandar pada petang Selasa.

Beliau diminta mengulas mengenai tindakan baru-baru ini yang diambil oleh Singapura mengharamkan semua Bumiputera dari Sabah dan Sarawak yang berumur 35 tahun dan ke bawah untuk bekerja di Republik tersebut atas alasan bahawa "mereka adalah pembuat masalah dan gangguan."

"Jika Singapura benar-benar mahu untuk mencegah samseng dan penjenayah dari Malaysia memasuki pulau mereka, mereka boleh bekerjasama dengan polis kita atau imigresen penapisan mereka daripada memasuki Republik mereka dan bukannya hanya membuat pengumuman begitu sahaja."

Apabila ditanya apakah penyelesaian terbaik untuk mengatasi perkara ini, Junaidi berkata bahawa perkara yang betul untuk dilakukan untuk Kerajaan Sarawak dan Malaysia adalah bertemu dengan kerajaan Singapura bagi membincangkan lebih lanjut mengenai perkara ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Junaidi mengingatkan penghuni estet perumahan tidak hanya sekadar menjual rumah waris walaupun hadiah yang tinggi yang mungkin ditawarkan kepada mereka sebagai "Rumah Mesra Rakyat" adalah skim kerajaan perumahan bertujuan untuk membantu orang ramai yang perpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana untuk memiliki rumah mereka sendiri.

"Pemilik rumah perlu membayar hanya satu pertiga daripada kos sebenar rumah manakala dua pertiga daripada kos tersebut menyerap oleh kerajaan dan ini adalah perjanjian sekali seumur hidup dan tiada siapa akan diberi peluang kedua untuk memiliki Rumah Mesra Rakyat. "

Junaidi yang juga Timbalan Speaker Parlimen telah diiringi oleh isterinya Datin Hajah Feona Sim Abdullah dalam perhimpunan yang dihadiri oleh lebih daripada 100 penghuni dari Taman Mesra Bako dan beberapa kampung berdekatan kawasan itu.

Perhimpunan itu dianjurkan bersama Taman Mesra Bako kampung dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia Sarawak dan persatuan pelbagai lain dari kawasan tersebut dan di kalangan mereka yang hadir pada perhimpunan Dewan Undangan Demak Laut Dr Hazland Abang Hipni, Pengerusi acara Dollah Harun dan lain-lain.

Reactions:

1 comments:

  1. walaupun adalah hak Singapura sebagai Republik Bebas untuk mengharamkan sesiapa yang mereka tidak mahu untuk memasuki negara mereka kerana aspek keselamatan, mereka (Singapura) sepatutnya telah mengkaji perkara itu terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan drastik.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.