اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

ISU TANAH DAN PANDANGAN MASYARAKAT

Pemilikkan tanah adalah salah satu isu yang selalu saya dengar dan diperdebatkan di kalangan masyarakat di sekeliling saya. Dari isu kecil sehingga sebesar isu yang saya dengar. Pada pandangan saya, isu ini tidak pernah selesai sejak zaman berzaman. Mungkin kerana sifat manusia yang suka menunjuk kekuasaan dari segi pemilikkan tanah.

Isu tanah antara jalan Kuching ke Sematan misalnya boleh kita lihat di tepi-tepi jalan. Belum lagi saya menjelajah ke dalam pedalaman. Ada yang mengadu ditindas dan ada juga yang mengadu tanah dirampas. Isu tanah yang di bangkitkan antara jalan Kuching ke Sematan ialah pengambilan tanah adat.

Saya sendiri bertanya beberapa pemerhati politik mengenai perkara ini. Ada yang menyatakan pengambilan tanah adat menjadi satu isu disebabkan oleh pengambilan tanah tanpa persetujuan orang kampung ataupun pengambilan keuntungan untuk satu kumpulan sahaja. Isu tanah seperti itu membabitkan tanah yang luas sehingga berpuluh ribu ekar.

Isu tanah di kampung misalnya menjadi bualan masyarakat akibat ketidak puas hati masyarakat disebabkan penyalahguna kuasa dan pengambilan untuk secara kelompok yang dibuat oleh satu-satu pihak. Ketua Kampung ataupun penghulu pada pandangan saya memain peranan yang penting dalam isu seperti ini. Kebanyakkan tanah adat ataupun tanah kawasan adalah kuasa ketua kampung dan penghulu.

Jika penghulu mementingkan diri sendiri maka orang kampung ataupun masyarakat di bawahnya akan berasa tertindas. Sepatutnya, ketua kampung ataupun penghulu mementingkan masyarakat di sekelilingnya sebelum membuat satu-satu keputusan. Kadangkala saya berfikir adakah ketua kampung ataupun penghulu tidak cukup pengetahuan mengenai pentadbiran ataupun mungkinkan mereka masih menggunakan cara berfikir 10 tahun dahulu.

Ketua kampung dan penghulu adalah individu yang paling dekat dengan masyarakat dan juga menjadi barisan hadapan yang berhormat ataupun wakil rakyat. Jika mereka melakukan sesuatu yang menyebabkan masyarakat marah, akibatnya nama dan integriti wakil rakyat dan yang berhormat akan tercemar.

Saya ingin sekali bertanya secara bersemuka dengan wakil rakyat mengenai isu ini tetapi belum ada kesempatan dan diberi peluang. Apakah yang berlaku sebenarnya. Adakah pandangan masyarakat salah ataupun ralat sistem pentadbiran.

Sistem pentadbiran masa kini mungkin perlu di ubah supaya lebih proaktif dengan mengambil kira kesan-kesan kecil yang boleh membawa kepada kesan-kesan besar.Ketua-ketua ataupun pemimpin harus diserap ilmuan mengenai corak perubahan masyarakat yang sememangnya tidak sama 10 tahun dahulu.

Tidak perlu pergi jauh, Saya sendiri juga boleh membangkit beberapa isu berkaitan dengan keluarga saya. Contohnya isu jalan raya masuk ke rumah saya tidak dibuat padahal jalan tersebut sudah digezetkan dalam peta kampung tetapi jalan yang bukan dalam peta kampung sebaliknya dibuat. Bukan kami tidak berusaha memohon jalan malah kami tidak kisah kalau ditembok batu sekalipun. Malangnya, semua permohonan tidak menjadi. Mungkin kami tidak ada kepentingan kepada mereka.. Apa perbezaan kami dengan orang lain yang dapat kemudahan itu? Apakah plan tersebut boleh di ubah dengan cara lain? Cara apa?

Selain isu jalan, Isu lain ialah tanah kawasan penduduk setempat yang dijual sesuka hati sama ada oleh pemimpin yang terlibat ataupun individu tertentu. Saya dapat melihat banyak penipuan dan ketidak kawalan mengenai isu tanah. Bayangkan 1 lot tanah dimiliki ataupun dijual kepada 5 orang yang berlainan. Mungkin terdapat kebodohan orang yang membeli tetapi apakah sistem pemilikan tanah peringkat kampung tidak ada dan boleh diolah sesuka hati. Masalah ini bukan baru berlaku tetapi sudah lama berlaku tetapi seperti di anak tirikan.

Dalam artikel ini saya menyuarakan masalah dan cadangan serta punca akar umbi masalah yang dihadapi masyarakat. Di harap pembaca boleh komen dengan berhemah dan profesional. Sekiranya apa yang saya suarakan betul, saya harap artikel ini dibaca oleh wakil rakyat ataupun ranting-rantingnya.

Reactions:

1 comments:

  1. Jika penghulu mementingkan diri sendiri maka orang kampung ataupun masyarakat di bawahnya akan berasa tertindas. Sepatutnya, ketua kampung ataupun penghulu mementingkan masyarakat di sekelilingnya sebelum membuat satu-satu keputusan. Kadangkala saya berfikir adakah ketua kampung ataupun penghulu tidak cukup pengetahuan

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.