اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

PENEMUAN CENDAWAN SETINGGI 20 KALI DI ARAB SAUDI


350 Juta tahun lalu, terdapat Cendawan setinggi 20 kaki di Arab Saudi:

Ianya dipanggil "Prototaxites," merupakan fosil gergasi mula membiak untuk menjadi pokok atau beberapa jenis alga. Menurut C. Kevin Boyce, profesor Universiti Chicago, kulat adalah perkara yang terakhir yang difikirkan kerana "kulat yang setinggi 20-kaki adalah tidak masuk akal... tetapi di sini fosil tersebut. "Kulat adalah sebenarnya lebih berkait rapat dengan haiwan daripada tumbuh-tumbuhan dan ianya mempunyai kerajaan mereka sendiri dalam bentuk biologi, tetapi tidak semua mengetahui perkara tersebut.

Cendawan gergasi kini telah ditemui di seluruh dunia dari 420 hingga 350 juta tahun yang lalu pada ketika itu hanyalah pepijat dan cacing telah wujud di tanah arab. Apa yang lebih menarik adalah bahawa pokok yang paling tinggi pada masa kini yang biasanya hanya 3-4 kaki tinggi, yang bermaksud cendawan gergasi ini adalah kemungkinan besar perkara yang hidup terbesar di atas tanah pada masa itu.

Walaupun ia akan benar-benar menarik untuk dilihat pada zaman kita ini, Boyce berkata, "Adalah sukar untuk membayangkan perkara-perkara (kulat gergasi) ini masih hidup dalam dunia moden."

Reactions:

1 comments:

  1. Cendawan gergasi kini telah ditemui di seluruh dunia dari 420 hingga 350 juta tahun yang lalu pada ketika itu hanyalah pepijat dan cacing telah wujud di tanah arab. Apa yang lebih menarik adalah bahawa pokok yang paling tinggi pada masa kini yang biasanya hanya 3-4 kaki tinggi

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.