اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

LUAHAN HATI SEORANG PENJUAL BARANGAN WANITA

Ini merupakan cerita dari seorang kawan yang menjual barangan wanita. Lepak-lepak di kedai kopi lepas tu borak-borak cerita-cerita dan isu semasa. Tak ketinggalan juga isu akhirat. Saya hanya kongsikan apa yang dia luahkan pengalaman dia menjual barangan wanita suatu ketika dahulu. Sekarang dia dah berhenti dah buat jualan barangan wanita atas sebab-sebab tertentu selain dia sudah menemui perniagaan lain yang lebih menguntungkan.

Nak di jadikan cerita.. Dia merupakan seorang pekerja di sektor kerajaan selain membuat perniagaan sendiri secara kecil-kecilan. Oleh kerana beliau selalu ulang-alik ke Kuala Lumpur maka timbul idea beliau untuk membuka kedai barangan wanita yang berupa sumpin, tudung, pakaian wanita fesyen terkini dan pelbagai lagi keperluan wanita.

Pada suatu ketika, Beliau berjumpa dengan seorang teman dan berbincang mengenai perniagaan. Entah mengapa topik perniagaan beliau menjadi bualan hangat mereka berdua. Apa yang dijual oleh beliau merupakan perkara yang akan beliau bawa hingga ke mati. Mengapa jadi begitu?Sebagai orang islam kita tidak boleh menjual arak kerana Islam melarang penganutnya menjual arak selain larangan berjudi. Perkara tersebut jelas sekali dan kerajaan telah menggezetkan orang islam tidak boleh memohon lesen untuk perniagaan tersebut. Apa kaitannya dengan perniagaan beliau?

Menjual sumpin dan barangan wanita yang berupa fesyen masa kini merupakan subhat. Saya bukan pandai sangat bab-bab agama. Tetapi apa yang di luahkan beliau ialah, sumpin jika dijual kepada wanita muslim akan mendorong wanita muslim untuk tidak memakai tudung dan baju-baju wanita yang berupa fesyen masa kini yang berupa baju singkat akan mendorong wanita muslimah untuk memakainya di khalayak ramai dan ini menyumbang kepada keterbukaan aurat terhadap wanita.

Akibat daripada itu, dosa yang beliau akan tanggung berlipat kali ganda dari keuntungan yang beliau perolehi. Perniagaan tersebut umpama mengajak mulimah untuk berpakaian tidak menutup aurat. Bayangkan berapa banyak dosa yang dia tanggung kerana menyumbang kepada keterbukaan aurat muslimah. Jika baju tersebut dipakai oleh seorang muslimah maka satu dosa yang dia tanggung dan jika baju tersebut dipinjam lagi kepada seorang lagi muslimah maka dia sudah menanggung 2 dosa dan jika baju tersebut dijadikan idea orang lain untuk membuat baju yang sama maka berlipat kali ganda dosa beliau. Jika muslimah menggunakan baju tersebut sepanjang hayatnya bagaimana?

Beliau amat menyesali perbuatannya kerana menceburi perniagaan tersebut dan beliau amat bersyukur kerana menyedari lebih awal mengenai kesilapan tersebut. Beliau tidak mahu kerana perniagaan tersebut beliau lebih banyak melahirnya muslimah yang berketerampilan tidak menutup aurat.

Beliau kemudian menyambung.. Seandainya diberi kesempatan dan kekuatan, beliau ingin sekali menegur muslimah dan muslimin yang aktif menjual barangan wanita tidak kiralah kanta mata, baju fesyen terkini dan pelbagai lagi produk yang mungkin boleh menyebabkan mereka tergolong dalam golongan yang  membawa orang lain disambar api neraka dan sekali gus membawa peniaga tersebut bersama golongan tersebut kerana sumbangan yang diberi dalam urusan perniagaan tersebut.


DOWNLOAD DOKUMEN INI DAN PRINT SERTA SEBARKAN JIKA KAMU RASA IANYA MENAFAAT
KLIK =SINI= UNTUK MUAT TURUN DOKUMEN

Reactions:

3 comments:

  1. Pada suatu ketika, Beliau berjumpa dengan seorang teman dan berbincang mengenai perniagaan. Entah mengapa topik perniagaan beliau menjadi bualan hangat mereka berdua. Apa yang dijual oleh beliau merupakan perkara yang akan beliau bawa hingga ke mati. Mengapa jadi begitu?

    BalasPadam
  2. Boleh jual fesyen muslimah .. :)

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.