اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

KALENDAR CHINA TAHUN 2012 NAGA AIR

Menurut legenda, kalendar Cina berkembang sejak alaf ketiga sebelum Masihi. Para pengkaji mengiktiraf kalendar Cina sebagai takwim yang paling lama masih digunakan di dunia. Kalendar ini dikatakan adalah ciptaan pemerintah sulung yang legenda, Huang Di atau Maharaja Kuning, yang memerintah, sekitar 2698-2599 SM. Pemerintah legenda keempat, Maharaja Yao, menambahkan bulan lompat dalam kalendar ini. Kitaran "batang-dahan" 60 tahun mula digunakan untuk menandakan hari-hari sewaktu alaf kedua sebelum Masihi. Tradisi menetapkan tahun pertama dalam kitaran pertama pada 2637 AD (rujuk Herbert A. Giles, A Chinese-English Dictionary (1912), dan pengarang Barat lain yang mengarang sewaktu penghujung dinasti Qing). Maka kitaran yang bermula pada 1984 adalah kitaran yang ke-78. Ada yang menetapkan tahun asalan tersebut pada 2697 SM (ketika Huang Di masih belum dewasa), menjadikan kitaran ini yang ke-79.

Kebiasaannya kita dengar tahun naga sahaja kan? bukan kita.. hehe.. tapi saya.. nak buat artikel camni kenalah banyak membaca. Di sini saya nak kongsikan mengenai kalendar china dan tidak mengfokus mengenai fengshui.. Saya bukannya bijak mengenai fengshui. Apa yang saya mengerti, fengshui ialah kebaikkan sesuatu perkara diletakkan pada tempat yang sepatutnya dan tidak ada kena-mengena dengan nasib buruk dan baik. Nanti saya akan kongsikan. Apa yang saya maksudkan.Kalendar china mengalami beberapa revolusi berdasarkan pertukaran pemerintahannya ataupun dinasti. Terdapat banyak kontrovesi dalam menetapkan kalendar china sehingga apa yang anda dapat lihat sekarang. Kalendar China ini banyak merujuk kepada tempoh proses pertanian.

Dikatakan tahun 2012 merupakan tahun naga air dimana berlaku pembersihan dan tahun menegakkan keadilan. Sebenarnya setiap tahun kita menegakkan keadilan cuma getaran yang dikaitkan dengan tahun 2012 adalah persamaan dengan tahun pembersihan.

Saya bukan pakar meteorlogi, kelenderlogi atau apa sahaja yang berkaitan dengannya dan rasanya penerangan saya tidak begitu lengkap dan untuk melengkapkan lagi penerangan sila rujuk link di bawah ini.

Link 1
Link 2
Link 3
Link 4
Reactions:

1 comments:

  1. Dikatakan tahun 2012 merupakan tahun naga air dimana berlaku pembersihan dan tahun menegakkan keadilan. Sebenarnya setiap tahun kita menegakkan keadilan cuma getaran yang dikaitkan dengan tahun 2012 adalah persamaan dengan tahun pembersihan.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.