اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

USAH PUTUS ASA DENGAN BANTUAN DARI TUHAN

Kehidupan merupakan matapelajaran yang berterusan dan tanpa batasan. Selagi hayat dikandung badan maka selagi itu kita belajar mengenai kehidupan. Bagaimanakah caranya belajar mengenai kehidupan. Adakah caranya sama dengan cara kita belajar matematik, geografi, sains dan sejarah?. Sudah tentu tidak. Matapelajaran kehidupan merupakan subjek praktikal dan kita sentiasa diberi assignment ataupun tugasan untuk diselesaikan. Setiap tugasan mempunyai cabarannya tersendiri.

Melihat kepada kesusahan orang lain dan merasa kesusahan dalam diri sendiri merupakan ujian untuk anda naik ke peringkat seterusnya. Kebiasaannya apabila anda lulus ujuan UPSR maka anda akan naik ke tingkatan 1. Tetapi dalam subjek kehidupan... Sekiranya anda lulus maka anda akan lebih matang.

Kematangan dalam diri memberi kekuatan untuk meneruskan kehidupan. Kesusahan atau ujian yang kita alami janganlah dijadikan alasan untuk kita mengeluh. Rasanya ujian dan kesusahan yang kita rasai belum tentu besar dugaannya. Cuba pandang apa yang dilalui orang lain sebelum anda merasakan anda adalah orang yang malang.

Video di bawah ini memperlihatkan sesuatu mengenai seseorang menghadapi kesusahan berpuluh tahun tanpa tempat tinggal yang tetap. Dia berjuang dalam kehidupan demi sesuap nasi. Berusaha untuk kekal hidup walaupun susah. Fikir-fikirkanlah sekiranya anda merasakan diri anda susah. Jangan berputus asa dengan bantuan dari tuhan.


Reactions:

1 comments:

  1. Melihat kepada kesusahan orang lain dan merasa kesusahan dalam diri sendiri merupakan ujian untuk anda naik ke peringkat seterusnya. Kebiasaannya apabila anda lulus ujuan UPSR maka anda akan naik ke tingkatan 1. Tetapi dalam subjek kehidupan... Sekiranya anda lulus maka anda akan lebih matang.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.