اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

TETAPKAN WAKTU KELAPARAN ANDA

Dapat di tetapkan ke waktu kelaparan kita? macam tak logik kan? Sebenarnya manusia mempunyai sistem dalam badan yang akan berimunisasi apabila kita melakukan perkara yang menjadi kebiasaan kita. Contohnya seorang yang bermain gitar. Hujung jarinya akan tebal bagi melindungi jari. Bukan mereka yang mahu hujung jari mereka tebal tetapi itu merupakan reflek  hormon badan.

Contoh lain yang boleh kita lihat tanpa sedar ialah penyakit pening kepala. Mungkin ada antara anda akan mengakui reflek ini berlaku kerana apa yang anda fikirkan. Antara alasan lain mengapa pening kepala adalah kerana banyak angin dalam kepala. Bagaimana angin boleh masuk dalam kepala? Pada pendapat saya, ianya kerana desakkan dari anda sendiri. Jika anda asyik berfikir untuk pening kepala maka mudahlah anda kena pening kepala. Percaya atau tidak? saya sendiri telah membuat pemerhatian dan kajian mengenainya.Waktu makan merupakan perkara penting dalam kehidupan. Jika anda tidak mengawalnya maka ianya akan menjadi sesuatu kebiasaan kepada diri anda. Perut anda akan mudah berkrongcong pada bila-bila masa jika anda tidak menetapkan waktu makan anda. Pada masa sekarang waktu makan merupakan perkara yang sukar di uruskan akibat daripada jemputan-jemputan menghadiri majlis yang mungkin tidak tepat pada waktu makan anda dan makanan ringan juga merupakan punca utama anda menjadi pemakan setiap masa.

Saya kongsi pengalaman saya bagaimana saya seorang yang tidak mengira masa dan tempat untuk makan kepada mengikut masa makan yang sesuai. Dahulu saya suka kunyah makanan sama ada makanan berat atau ringan. Disebabkan itu, saya menjadi biasa untuk makan pada bila-bila masa. Akibatnya, jika perut saya kosong saya menjadi cepat letih dan terasa terlalu lapar walaupun baru sahaja makan 2 jam sebelum itu.

Jika anda menetapkan waktu makan anda, saya pasti perut anda akan terbiasa dengan waktu-waktu makan yang anda tetapkan. Pada waktu itu sahaja perut anda akan rasa lapar. Cara pengambilan makanan juga penting. Pada waktu pagi anda perlu mengambil makanan bertenaga seperti minum air yang bergula dan makanan yang mempunyai sumber tenaga. Pada t.hari pula anda hanya perlu makan makanan seperti nasi dan lauk mengikut kebiasaan. Manakala minuman pula saya sarankan anda meminum air kosong atau air hidrogen (Saya ada bekalkan). Sebelah petang anda boleh makan buah2han dan ulaman. Malamnya pula anda makan makanan seperti tengahari.

Mungkin ada antara anda semua yang berfikiran bahawa lemak hanya terdapat dalam ayam dan daging. Sebenarnya masyarakat yang hidup pada hari ini tertedah dengan lemak yang terdapat dalam gula. Bagaimana gula boleh menjadi lemak adalah apabila kita tidak menukarkan gula kepada tenaga. Lebihan gula tadi akan bertukar menjadi lemak. Dalam Air coca-cola, pepsi dan seangkatan dengannya mempunyai gula yang banyak.

Apa yang saya nak sampaikan di sini ialah, biasakan perut anda mengikut masa makan atau anda akan terbiasa untuk selalu makan.

Reactions:

1 comments:

  1. Waktu makan merupakan perkara penting dalam kehidupan. Jika anda tidak mengawalnya maka ianya akan menjadi sesuatu kebiasaan kepada diri anda. Perut anda akan mudah berkrongcong pada bila-bila masa jika anda tidak menetapkan waktu makan anda.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.