اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

NAK CAJ BATERI HP BACA NI DULU YER

Dulu saya mempunyai perniagaan komunikasi dan membuka banyak cawangan di sekitar kuching. Saya sendiri banyak koloni usahawan komunikasi. Banyak info yang kami perolehi setiap hari. jadi saya share sikit info dengan anda. Moga dapat dijadikan panduan.Tips menjaga Bateri:

 1. Pastikan telefon bimbit dimatikan.
 2. Caj dengan penuh sebelum dicabut cajnya
 3. Caj bateri dalam keadaan hp dihidupkan menyebabkan hp mengandung tak cukup bulan. ha ha
 4. Jangan bermain dengan hp ketika tengah caj.
 5. Caj bateri hp dalam keadaan hidup dan panggilan di aktifkan boleh menyebabkan meletup.
 6. Cara terbaik adalah dengan asingkan bateri dengan hp ketika melakukan caj. Ini bermakna anda kena sediakan ekstenal caj.
 7. Umur bateri adalah bergantung kepada berapa kali anda caj. Semakin kerap anda caj maka semakin tualah bateri anda. So.. jangan selalu sangat cucuk bontot hp tu. cucuk bila benar habis.
 8. Semasa hp dihidupkan dan proses caj dibuat pastikan Bluetooth, wifi, internet, infra red dan sebagainya di tutup. Nanti tak pasal-pasal kredit anda kena hisap or hp anda kena godam.
 9. Jangan terlalu kerap mati dan hidupkan hp kerana masalah peribadi. Kuasa bateri yang digunakan untuk menghidupkan hp banyak digunakan.
 10. Gunakan pengecaj yang ori bagi mengelak lebihan voltan yang tak sepatutnya masuk dalam bateri anda. Ini juga boleh mengakibatkan bateri anda mengandung.
 11. Elakkan caj bateri hp anda dalam kenderaan kerana elektrik dalam kenderaan tidak stabil. Tak percaya tengok la lampu depan kereta. kalau aircond dibuka bagaimana cahayanya. Voltan besar secara mengejut masuk ke hp anda boleh menyebabkan bateri anda kembung dan hp anda terencat akal.
 12. Jika bateri anda sudah berumur enam bulan. rajin-rajinlah bersihkan bahagian aluminium yang menghubungkan bateri anda dengan hp. ini bagi memastikan voltan yang mengalir dalam hp dan semasa pengecasan tidak menghadapi masalah.
 13. Pencahayaan skrin hp anda hendaklah dalam keadaan minima bagi menjimat kuasa bateri. Buat tetapan sendiri.
 14. Jangan terlalu banyak masukkan video porno dalam hp. Jika anda menyimpan maka selayaknya buangkanlah. Ini kerana video tersebut akan selalu anda tonton dan akan menyedut kuasa bateri anda selain rakan-rakan anda akan meminta Bluetooth video tersebut. Mengandung bateri tu nanti.
 15. Pastikan semasa membuat caj hp. Letakkan hp anda di tempat yang selamat. Kalau nak lebih selamat, letakkan dalam peti besi.

Saya harap perkongsian ini memberi menafaat kepada anda semua.

Gambar hiasan

Reactions:

1 comments:

 1. Dulu saya mempunyai perniagaan komunikasi dan membuka banyak cawangan di sekitar kuching. Saya sendiri banyak koloni usahawan komunikasi. Banyak info yang kami perolehi setiap hari. jadi saya share sikit info dengan anda. Moga dapat dijadikan panduan.

  BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.