اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

FAHAM KEHENDAK PASARAN (KISAH WRIGLEY)

Willliam Wrigley Jr. membesar di Philadelphia, Pennysylvania. Ayahnya adalah seorang pengilang sabun dan sebagai budak kecil, beliau menggunakan bakul bagi menjual sabun cuci di merata lorong di bandar itu.

Pada 1981, ketika berusia 29 tahun, Wrigley berpindah ke Chicago, Illinois dengan membawa wang sebanyak US$32.00. Beliau berhasrat memulakan perniagaannya sendiri dengan menjual apa yang diketahuinya sebagai baik iaitu "Sabun Wrigley". Wrigley memberikan serbuk penaik sebagai insentif kepada pekedai. Tidak lama kemudian serbuk penaiknya menjadi popular daripada sabun. Oleh itu, beliau beralih kepada perniagaan serbuk penaik.

Menjelang 1982, Wrigley menawarkan dua bungkus gula-gula getah sebagai hadiah bagi setiap tin serbuk penaik yang dibeli oleh pelanggan. Sekali lagi hadiah yang ditawarkan menjadi lebih popular daripada produk utama jualannya. Oleh itu, wrigley memutuskan menceburi bidang perniagaan gula-gula getah. Hari ini gula-gula getah Wrigley terkenal di seluruh dunia.

Kisah ini memberi erti bahawa. Jika membuat satu perniagaan, jangan syok sendiri tetapi hendaklah memikirkan kehendak pasaran.Reactions:

1 comments:

  1. Willliam Wrigley Jr. membesar di Philadelphia, Pennysylvania. Ayahnya adalah seorang pengilang sabun dan sebagai budak kecil, beliau menggunakan bakul bagi menjual sabun cuci di merata lorong di bandar itu.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.