اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

APA ITU RINDU DAN KESUNYIAN

Setiap orang pasti pernah merasai rindu dan sesunyian. Setiap orang juga mempunyai cara tersendiri untuk meluahkan rasa rindu dan kesunyian. Ada yang menggunakan kata-kata, lisan dan perbuatan. Ada yang kasar, lembut dan kadang-kadang buat-buat gila. Ini merupakan reflek atau tindak balas setiap individu apabila menghadapi rindu atau kesunyian.

Jom kita mengenali rindu terlebih dahulu. Menurut Syeikh al-Qadhi Muhammad Ahmad Kan’an dalam kitabnya fiqh Mazhab Abu Hanifah mengklafikasikan "rindu adalah perasaan yang datang apabila kita mencintai sesuatu sama ada mencintai tuhan, manusia, haiwan ataupun suasana". Saya terjemahkan maksud rindu secara am tanpa menyentuh hukum. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai hukumnya tanya lebai Ustaz Azhar.

Pada pendapat saya, rindu adalah anugerah dalam perasaan dimana cara mengubatinya ialah datang dekat kepada sesuatu yang dirindui. Rindu kalau tidak di kawal atau ditangani dengan bijaksana boleh membuatkan kita sakit dan kadang-kadang terdapat individu yang benci dengan perasaan rindu. Rindu juga membuat seseorang keliru, bagaimana untuk menghadapinya dan menyelesaikannya.

Terdapat beberapa cara untuk menangani rindu. Cara yang utama dan pertama ialah datang dekat kepada sesuatu yang kita rindui. Tidak semua mampu melakukannya dan ianya terlalu komplek untuk dimengerti. Rindu pada sesuatu yang bukan hak kita adalah sesuatu yang sukar. Maka cara untuk mengatasinya bukanlah mendekatinya. Mari kita lihat perkara asas yang terdapat dalam rindu. Rindu itu ada apabila kita mencintainya. Mencintainya menyebabkan kita sentiasa mengingatinya. Jadi.. proses terbalik harus dilakukan untuk menangani rindu pada bukan hak kita iaitu dengan melupakannya.

Melupakan sesuatu bukanlah perkara yang mudah dan ianya tidak akan pernah hilang dalam benak fikiran kita. Sebaliknya kita hanya dapat mengurangkannya melalui teknik-teknik tertentu iaitu teknik mengatasi kesunyian. Sebentar lagi saya akan kongsi bagaimana hendak mengatasi kesunyian.

Jom kita mengenali kesunyian. Kesunyian berlaku apabila kita merasakan suasana yang berbeza ataupun luar dari kebiasaan kita atapun kita kehilangan sesuatu. Kesunyian kalau tidak diatasi dengan bijak boleh menyebabkan kita mereng. Jadi, jadilah bijaksana dalam menghadapi kesunyian.

Di sini saya senaraikan beberapa teknik-teknik menghadapi kesunyian:
 1. Fahamilah bahawa kesunyian itu anugerah maka redhalah.
 2. Jumpa atau keluar bersama rakan-rakan atau berjumpa dengan orang yang anda ingin jumpa.
 3. Terlibat dalam apa-apa aktiviti dimana anda boleh berjumpa rakan-rakan baru.
 4. Mencabar diri dalam sesuatu yang sukar yang menggunakan kretiviti yang tinggi.
 5. Mengambil resiko untuk mendapatkan kebaikan. Ini akan menjadikan anda lebih fokus tentang sesuatu.
 6. Lebih memahami mengenai perbezaan kesepian dan kesendirian.
 7. Berhubung dengan komuniti dalam talian iaitu dalam laman sosial secara sihat.
 8. Jangan terlalu memikirkan kesepian. Fikir mengenai perkara lain seperti sponsor saya makan.
Di bawah ini merupakan video muzik mengenai rindu. Tajuknya "Rindu setengah Mati" dari D'Masiv. Pelik ke perkataan rindu setengah mati? Pendapat saya, itu tidak mustahil.. Anda mungkin akan jumpa manusia yang rindunya membawa mati.. adoi... kesian.. apapun yang berlaku.. cuba dapatkan nasihat doktor pakar... jom layan...

Reactions:

1 comments:

 1. Jom kita mengenali rindu terlebih dahulu. Menurut Syeikh al-Qadhi Muhammad Ahmad Kan’an dalam kitabnya fiqh Mazhab Abu Hanifah mengklafikasikan "rindu adalah perasaan yang datang apabila kita mencintai sesuatu sama ada mencintai tuhan, manusia, haiwan ataupun suasana". Saya terjemahkan maksud rindu secara am tanpa menyentuh hukum.

  BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.