اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

BAGAIKAN PESTA KEMALANGAN DI MUSIM PERAYAAN

Mood raya kian hari semakin kurangkan? Hari raya pertama paling seronok sebab saya dapat mengumpul budak-budak kecik kat kampung beraya di rumah. Saya dah ready dengan duit raya dan beberapa bahan lain untuk mereka. Bukan main seronok diaorang. Bila diaorang seronok saya lagilah rasa seronok. Tak tahulah mengapa saya suka di kerumuni budak-budak kecik. Hari tu, saya buat kuiz untuk diaorang. ha ha.. kalau siapa berjaya jawab maka dapat duit raya lebih.

Dalam kita bergembira di kala menghampiri bulan syawal dan banyak jugalah pada waktu itu orang yang berduka. Kedukaan kerana meninggalkan Ramadhan dan pelbagai lagi sebab dan asbab. 2 minggu sebelum menjelang Syawal sudah kedengaran lagu-lagu raya berkumandang di radio.

Pelbagai gelagat manusia yang saya perhatikan di pada hari-hari sebelum menjelang raya. Sebenarnya seminggu sebelum raya saya banyak membuat kerja amal menyukat jalan raya. Pergi ke sana ke sini... Hampir setiap tempat saya pergi.

Apa yang mendukacitakan ialah hari-hari sebelum perayaan, hampir setiap hari saya menyaksikan kemalangan. Dari kemalangan biasa sampailah kepada kemalangan ngeri. Ada yang meninggal dunia dan ada juga yang cacat seumur hidup malah menderita di kala menyambut syawal. Mengapa ini terjadi?? aiyo yo yo..

Kemalangan yang paling ngeri yang terjadi sebelum perayaan ialah kejadian Lori melanggar Motosikal di bulatan Matang berdekatan dengan pusat membeli belah E-mart Matang. Kejadian tersebut telah mengorbankan penunggan motosikal dan maut di tempat kejadian. Dikatakan isi perut penunggan motosikat tersebut terburai.

Kejadian lain yang saya saksikan ialah Sebuah kereta proton menjunam ke dalam gaung berhadapan dengan Pustaka Negeri Sarawak. Saya tak pasti apa yang berlaku dengan pemandu tersebut kerana pada ketika itu saya bergegas untuk menyelesaikan beberapa kes.

Pada waktu yang sama di kawasan yang berasingan. Satu kemalangan di laporkan di jalan Kuching Serian. Kabar ini saya terima dari kawan-kawan saya yang melalui jalan tersebut.

Selain itu, Kemalangan yang melibatkan motosikal dan kereta juga berlaku di Jalan Sultan Tengah berdekatan dengan Bangunan DBKU di sekitar Semariang. Apa yang saya dapat gambarkan di sini ialah, motosikal dalam keadaan remuk dan penunggangnya mungkin sudah dibawa ambulan. Kejadian lain yang saya temui ialah di Jalan Matang dan Jalan Stadium yang juga melibatkan Motosikal dan Kereta. Kedua-kedua kejadian yang saya dapat gambarkan ialah penunggan motosikal berlumuran darah dan motosikal dalam keadaan remuk.

Kemalangan yang paling kerap saya temui ialah kemalangan yang melibatkan kereta berlanggar dengan bontot kereta.

Akhir sekali ialah saya juga terlibat dalam kemalangan dan kereta saya remuk di hadapan dan lampu utamanya pecah akibat melanggar Nissan Sarena.


Pesanan saya, Berhati-hatilah di jalan raya di musim perayaan. Minimakan keluar rumah untuk membeli barang keperluan perayaan. Bersedia awal dan rancang perjalanan.Reactions:

1 comments:

  1. Apa yang mendukacitakan ialah hari-hari sebelum perayaan, hampir setiap hari saya menyaksikan kemalangan. Dari kemalangan biasa sampailah kepada kemalangan ngeri. Ada yang meninggal dunia dan ada juga yang cacat seumur hidup malah menderita di kala menyambut syawal. Mengapa ini terjadi?? aiyo yo yo..

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.