اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

TERMENUNG ANDA TENTUKAN NEGATIF ATAU POSITIF

Termenung selalunya dikaitkan dengan masalah kerana bila seseorang ditimpa masalah kebiasaannya akan mengakibatkan sindrom termenung akan muncul. Setiap orang pasti akan mengalami sindrom termenung dan sindrom ini selalunya di iringi dengan emejinasi.Termenung pada pendapat saya adalah proses memahami peristiwa yang sudah berlaku dan akan berlaku. Pemahaman ini memerlukan emejinasi. Dengan emejinasi maka ianya akan menghasilkan satu keputusan ke atas emosi dan tindakkan.

Saya nak berkongsi pengalaman saya dengan anda semua. Semasa saya di sekolah menengah, cikgu dan rakan-rakan selalu tegur saya kerana kuat termenung. Semasa saya termenung sebenarnya saya memikirkan sesuatu dan cuba memahami sesuatu dengan kaedah emejinasi. Semuanya berkait rapat dengan pelajaran tentang kehidupan. Pelajaran kehidupan tidak di ajar di sekolah tetapi dipelajari dari perjalanan hidup seharian.

Cara berfikir juga penting untuk menghasilkan keputusan yang terbaik dari yang baik-baik. Pelbagai sudut perlu difikirkan dan keputusan haruslah tidak menyakiti mana-mana pihak ataupun minimakan resiko. Muhasarawak diri juga salah satu kaedah termenung iaitu dengan merenung apa yang kita telah buat semasa hayat kita seharian dan apakah keputusan kita untuk memperbaikinya.

Apakah persepsi anda mengenai termenung? Pada pendapat saya termenung salah satu anugerah kehidupan yang penting dalam kehidupan dan ianya juga salah satu santapan otak. Setakat ini sahaja huraian saya dan saya berharap artikel ini memberi menafaat. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Reactions:

3 comments:

 1. Apakah persepsi anda mengenai termenung? Pada pendapat saya termenung salah satu anugerah kehidupan yang penting dalam kehidupan dan ianya juga salah satu santapan otak. Setakat ini sahaja huraian saya dan saya berharap artikel ini memberi menafaat. Renung-renungkan dan selamat beramal.

  BalasPadam
 2. Soalan: knape termenung.. Tapi sbenanye time kite termenung tu bkn kite pkir pape pown.. Jd sye pkir termenung nie faedah sgt.. Jd rakan2 drpd kite termenung.. Lbey baik kite pkirkan cmne nk memperbaiki diri sendiri dan orang lain..

  BalasPadam
  Balasan
  1. saya selalu termenung memikirkan masa depan.. memang ada yang difikirkan..

   Padam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.