اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

1 MALAYSIA DI SALAH ERTIKAN DAN KINI SAYA MENGERTI

As'salam dan Salam satu Malaysia kepada semua pembaca-pembaca beloya2u.com. Maaflah yer sekiranya ada pembaca-pembaca yang ternanti-nanti artikel dalam beloya2u ni tak muncul-muncul sejak kebelakangan ini. Rasanya, lebih kurang 2 minggu saya tidak menulis artikel dalam beloya2u ni. Kebelakangan ini saya sibuk dengan kerja-kerja mengawasi acara-acara yang dibuat oleh pelanggan saya dan saya seringkali berada di luar kawasan untuk mengawasi acara-acara bagi memastikan segalanya berjalan dengan lancar.Berbalik kita kepada tajuk yang saya letakkan di atas sana dan terlebih dahulu saya nak berkongsi sedikit pengalaman saya mengenai pengertian Satu Malaysia yang dilaungkan oleh Perdana Menteri kita Najib Tun Razak. Kebanyakkan rakyat Malaysia tersalah erti mengenai satu Malaysia. Salah satunya ialah pengertian yang salah di kalangan rakyat adalah 1 Malaysia bermaksud kesamarataan. Sebenarnya 1 Malaysia bukanlah bermaksud kesamarataan tetapi semarak jiwa untuk membangunkan Malaysia.

Kita ambil contoh Kek 1 Malaysia. Kek ini perlu disiapkan dengan adunan dan bahan yang berbeza dengan kuantiti yang berbeza. Contohnya tepong perlu disediakan 700g, telur 300g, kacang 200g dan sebagainya. Dengan ramuan tersebut maka siaplah Kek satu Malaysia. Bagaimana pula jika kita sekatakan ramuan tersebut seperti tepong kita masukkan 700g, telur 700g, kacang 700g dan sebagainya? sudah tentu kek tersebut tidak menjadi. Itulah dikatakan 1 Malaysia. Setiap bahan mempunyai kekuatannya sendiri begitulah rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Setiap kaum mempunyai kekuatannya sendiri dan dengan kekuatan itu hendaklah di adunkan dengan bijak supaya dapat menghasilkan negara yang maju dan makmur.

Pengalaman saya sendiri berjumpa dengan beberapa orang rakan yang benci dengan konsep 1 Malaysia. Saya dapat simpulkan di sini bahawa mereka benci kerana mereka TAK FAHAM dan mungkin juga kerana mereka lebih seronok membuat fitnah dari membantu memakmurkan negara. 

Dalam sepuluh biji buah durian yang dibeli tak semuanya lunak dan enak. Saya pasti ada antaranya berulat dan tidak sedap dimakan. Begitulah juga apa yang ada dalam masyarakat Malaysia. Anda tentukan sendiri di mana anda berdiri.

Reactions:

1 comments:

  1. Dalam sepuluh biji buah durian yang dibeli tak semuanya lunak dan enak. Saya pasti ada antaranya berulat dan tidak sedap dimakan. Begitulah juga apa yang ada dalam masyarakat Malaysia. Anda tentukan sendiri di mana anda berdiri.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.