اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

BERHATI-HATI DENGAN ORANG MACAM TOK

Kisah tok terjadi dengan kamek dikpun bersama kawan-kawan yang lain yang menjadi mangsa keadaan.  Suasana riuh rendah bersama kawan-kawan 360 Degree Friends tiba-tiba hilang akibat daripada nafsu untuk mendapat perhatian dengan ngambik langkah memecah belahkan orang. Pegi sia nganok sidak sinun, pergi sinun nganok sidak sia. Akhirnya berpecah belah kawan-kawan semua.

Mulutnya nang jaik. Udah lah jaik berbau parit agik ya. Mula-mula semua orang hormat dengannya sebabnya lebih tua antara kawan-kawan. Sepatutnya yang tua merik tauladan kepada yang muda. Tetapi sebaliknya yang berlaku. Umurnya dah pun mencecah 41 asanya taun tok. Tua dah nak?.. Nya ompuan kurus-kurus.. Diam kat Flat Batu 6 Jalan Matang sia... Kerja kat Matang Jaya sia... Oppsss.. terpadah indah udik kamek. he he.. sik ku madah semua bah.. Nama panggilannya bermula dari Huruf "S".. Jeng Jeng Jeng....

Ciri-cirinya yang mungkin kitak orang boleh cam ialah seperti yang kamek sebut di atas lah. Selain daripada ya, ciri-ciri yang lainnya ialah ompuan ya salu muji dikpun madah diriknya banyak berjasa dengan si anu & si polan. Diriknya tek pande molah tok pande molah ya. Diriknya tek ada kazen mazen YB, Diriknya tek berkorban untuk orang lain. Macam-macamlah nak bagus tentang diriknya teklah. Orang lain semua jaik. Nya sorang ajak bagus. Mun nemu empuan ada ciri-ciri yang disebut dari atas sampe bawah. Hati-hati lah kitak orang k. Terutamanya kitak orang yang ada berkereta or yang ada kelebihan or yang ada molah organisasi. Jangan sesekali suruhnya enter ke organisasi kitak orang. Mun sik... Hancur organisasi kitak orang. Bunyi ngasut kamek owh.. adeh2...  Kamek molah research lepas apa yang berlaku dengan 360 Degree Friends... Apa latar belakang ompuan ya... That why kamek berani madah kitak orang mesti berhati-hati sebab mulutnya sik akan kepak fitnah orang.

Kejadian tok memang sik disedari apabila ompuan ya mala ngankat orang madah orang tok bagus then madah orang nun sik bagus. Bagus pange gia ka?. Macam talam dua muka jak. Bila kitak orang mintak pendapatnya tentang sesuatu or berkongsi masalah dengannya. Habislah kitak orang.. Sebabnya ompuan ya akan madah dengan orang ketiga bahawa kitak orang sik puas hati dengan orang ketiga. Sukati mak bapak belah ninek angkatnya madah gia. Ujung-ujung cerita kelaie lah jawapannya. Semuanya berpunca daripada mulut parit ompuan ya tek.

Kisah lain ialah ompuan tok suka nuduh perkara yang luar biasa tentang orang lain. Madah kawan nyatok mabok la. Kawan nyanun ngepil la. Kawan nyaya bodo la. Macam-macamlah benda yang nya tuduh ataupun dengan kata lain fitnah. Kali mintak tanpa berlipat orang macam ya nak nong owh. Manusia camtok lah diketegorikan sebagai dengki sampe mati leput. Gik KO!!! kekekekekekek...

Sekiranya kitak orang ada hubungan yang bagus rapat dengan kawan kitak orang then ompuan ya muncul dalam hidup kitak orang. kamek sure kitak orang akan berpecah belah sebab mulutnya akan ngembak cerita jaik sesama kitak orang lepas ya kelaie la kesudahannya. Antara mangsa-mangsa yang dikenal pasti dalam kes tok ialah dalam tujuh lapan orang gia la. Semuanya berlaku secara berperingkat. Sorang-sorang kawan-kawan kamek jadi jaik oleh mulutnya.

Perkara yang paling nyata tentang pempuan tua sik sedar dirik ya ialah nya semua betul orang lain semua salah. Selain daripada ya, mun kitak orang ada kelebihan kereta ka, pemande ka.. siap la kitak orang kenak manipulasi.. Mun nak molah apa-apa projek ka.. kitak orang nak kongsi dengannya... Ujung-ujung ceritanya lak.. mestinya madah dengan semua orang yang semua kejayaan projek ya atas usaha nya sorang... Cayo lo cokep den... 

Pelik tapi benar.. Orang macam tok memang wujud sebabnya sikda kemaluan dalam diriknya agik. Sejarahnya membuktikan nya nang gia sejak dahulu kala berkala-kala.. Sebelum tok nya berjaya memecah belahkan keluarga dikpun (Dapat dari sumber yang boleh dipercayai). Lepas ya nya berjaya memecah belahkan saudara maranya (Dapat dari sumber yang amat meyakinkan). Lepas ya nya berjaya memecah belahkan rumah tangganya pun (Sumber amat sahih) & kinektok nya berjaya memecah belahkan orang luar yang dekat dengannya. (Sumbernya aku dikpun). Semua sejarah yang berlaku di atas ya memang berasas berdasarkan kehidupan yang nya lalui nektok. Setan Ifrid lam badannya ya dikonon dipadah kawan kamek manas dengan pangenya bah. Sumber-sumber yang kamek dapat ya bukan secara sengaja berlaku tetapi orang yang teraniaya datang berporet dengan kamek tanpa kamek mintak. Sebab ya kamek berani madah manusia jenis "S" ya dengki sampe mati leput.

Sebelum kamek terlupak. Ompuan "S" ya elergik dengan duit. Mun biznes kitak orang bagus nak.. Mun part-part pembahagian keuntungan nak.. Masa ya lah perangenya berubah dengan tujuan untuk ngambik semua perolehan ya.. Tauk sik apa alasannya akhirnya.. Nya madah diriknya berusaha lebih dari orang lain la... Apa lagik nak... Madah nya tek...

Kebanyakkan perkara yang nya cerita dengan orang hanya 10% jak benar dan selebihnya 90% bulak-bulak belaka. Tauk sik, perkara tok terjadi pada bulan oktober 2010 tapi sampe kinek tok kamek dengar mulut paritnya masih ngembak fitnah ke hulu ke hilir. Mana-mana individu yang kenal dengan kawannya akan bertanyak dengan kawannya apa yang dicerita oleh ompuan "S" tek. Sebab ya perkara tok ditapok tetap nampak juak akhirnya.

Profesional sik manusia ya mun ngembak fitnah sampe ke tempat kerja orang lain, menjatuhkan reputasi orang lain, Memberi persepsi jaik dengan orang lain & macam-maca lagiklah yang membolehkannya nampak bagus gilak-galak dikononnya la. Aok eh.. bagi kitak orang yang baca langkah-langkah ya "S" ya bukan stand untuk SONDAL ah.. ya adalah nama orang k.. kekekekekekekekekek..

Bila la manusia gitok nak berubah serta mintak maaf dengan kesalahan dikpun ka.. Kubo kata mari.. Rumah kata pergi.. Mulutnya tetap juak bau parit... Akhir kata.. kitak orang berhati-hati dengan ciri-ciri manusia yang kamek dah ceritakan dengan kitak orang k...



Reactions:

3 comments:

  1. Bila la manusia gitok nak berubah serta mintak maaf dengan kesalahan dikpun ka.. Kubo kata mari.. Rumah kata pergi.. Mulutnya tetap juak bau parit... Akhir kata.. kitak orang berhati-hati dengan ciri-ciri manusia yang kamek dah ceritakan dengan kitak orang k...

    BalasPadam
  2. salam kenal .. hehe.. kmk dah follow ktk.. orang macam tok nang cilake..
    Fakta-fakta yang cilake

    BalasPadam
  3. salam...kmk pun da tkenak ngn org pangey kedak tk. cuma org nya jak lain. mulut nya nang jaik la..mdah org tk xbgus, org ya jaik. nya jak tek bgus. smpey mak bpak mertua pun d jaik nya. da la ngadu ngn kmk gk ya. pasya da kelaie d sbb mulut nya mpun, kmk dikpun gk d jaiknya. molah fitnah mcm2...mdah kmk tk ada sugar daddy...adeh3 lawak na ngn org kdak ya. cm da xda modal agk mok molah cita lok. last2 nya bjaya memecah belahkan fmly hsbd nya. aku pun xpham gney hsbd nya ya cayak glak ngn kata2 bini nya ya. tp xhal la..ku maaf jak pa d fitnah nya ngn aku. ya antara nya ngn tuhan jak. hrp2 xpelu jmpa gk ngn org kdak tk. ngakit ati jak.

    BalasPadam

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.