اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

TELAGA AIR SARAWAK WORLD OF WEDLAND


Telaga air sinonim dengan sejarahnya di mana terdapat satu telaga yang sentiasa keluar mata air untuk digunakan seluruh penduduk kampung pada ketika dahulu. Lokasinya yang strategik berada di hulu sungai menjadikanya kawasan perlancongan yang strategik. Apa yang membangga kan ialah telaga air telah di martabatkan sebagai kawasan tapak warisan unesco ataupun disebut sebagai world of wet land. Setelah kawasan telaga air di iktiraf sebagai tanah lembab sedunia maka berbagai pembangunan dan infratruktur telah dirancang bagi memajukan kawasan tersebut sebagai kawasan perlancongan. Mengikut salah seorang penduduk di sana. Kawasan tersebut akan dibina sebuah pelabuhan untuk kapal layar berlabuh selain kawasan tersebut dikawal pembangunannya bagi memastikan kehidupan semulajadi terpelihara. Bila menjelang malam dikatakan terdapat kunang-kunang ataupun kelip-kelip berkeliaran di sekitar paya bakau. Pemandangannya amat mengasyikkan dan kita seolah-olah berada dalam teknologi semulajadi. Tiada elektrik tetapi diterangi cahaya semulajadi. Selain daripada itu, Telaga air juga merupakan kawasan untuk kaki pancing berlabuh dan memancing di sekitar jambatan tersebut. Jika ada di antara anda berminat untuk melawat pulau satang, anda juga boleh terus ke sana kerana bot disediakan dengan caj RM75 seorang. Jika anda berminat anda boleh terus menghubungi Puan Ina +60138230219. Dijangkakan di masa akan datang telaga air akan menjadi salah satu destinasi pelancongan yang harus dilawati oleh pelancong yang datang ke Sarawak kerana tempat tersebut merupakan salah satu tapak warisan unesco.

Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.