اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SOLAT TIANG AGAMA.. SELAMAT MEMBACA.. ANDA SENYUM KAMI BAHAGIA..

RAMAI SURI RUMAH DIJANGKITI HIV


Statistik kementrian kesihatan Malaysia terhadap kes jangkitan HIV di kalangan wanita baru-baru ini menunjukkan peningkatan apabila kira-kira 4% yang direkodkan padan 2007 meningkat 18% tahun lalu.

Ketua Pengarah Lembaga penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Datuk Aminah Abdul Rahman, berkata peningkatan itu membimbangkan kerana kebanyakkan pesakit suri rumah.

Hingga tahun lalu katanya, 87,710 orang di sahkan menghidap HIV dan wanita yang dijangkiti virus itu pula 8,091 orang.

Menurutnya, kebanyakkan wanita yang dijangkiti mendapat virus berkenaan daripada pasangan mereka. "Kes yang diterima mendapati mereka tak tahu diri mereka dijangkiti HIV dan apabila sudah mengetahuinya, ramai daripada penghidap HIV terbabit enggan mendapatkan rawatan akibat kurang pengetahuan mengenai cara rawatan disediakan.

"Di samping itu, kami tidak boleh mengandaikan kebanyakan penghidap HIV penagih dadah atau mengamalkan SEKS BEBAS saja kerana kini semua orang mendapat jangkitannya jika tidak berhati-hati terutama wanita." Katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perbincangan Meja Bula Epedemik HIV dan Aids di Malaysia 2010 di sini, semalam -HM

info : http://hmetro.com.my

Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan

COMMUNITY BIZ COMBO

Bantuan pengiklanan dan banyak lagi

COWAY THE WATER SPECIALIST

Call or whatsapp 0128477709

NAK PAKAI? NAK JUAL?

KLIK DAN TEMPAH

LEBIH 260 SIARAN

Semua movie terkini di panggung wayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Assalamualaikum.. Adik saya Termizzi Bin Senak kembali ke warahmatullah lebih kurang 8.30pm 16 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.

Mak saudara rakan saya ujang (Firdaus) iaitu Cik Dayang Fatimah Binti Abang Drahman telah kembali ke warahmatullah hari ini 22 Februari 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah

Guru silat saya Dato Dahlan Ali telah kembali ke warahmatullah pada 19 Mac 2012. Mohon pembaca sedekah al-fatihah kepada arwah. al-fatihah.